Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

štvrtok 24. septembra 2015

Náplň kurzov "Príprava na pôrod a materstvo"

V druhom trimestri tehotenstva sa čím viac žien zaujíma o možnosti absolvovania psychofyzickej prípravy na pôrod.

Je to komplexná príprava na pôrod, ktorá má veľký význam z teoretickej stránky najmä pre prvorodičky. Druhou dôležitou súčasťou prípravy je cvičenie, nácvik dýchania a tlačenia a posilňovanie panvového dna.



Kurz sa rozdeľuje do niekoľkých lekcií:
 
 
1. Cieľ psychofyzickej prípravy na pôrod (termín pôrodu,  telesné a psychické zmeny v tehotnosti, masáž hrádze, nastavenie správnej životosprávy v tehotenstve, športovanie, možnosti sexuálneho života, nebezpečenstvo užívania alkoholu, fajčenia atď.)

2.   Vyšetrenia v tehotnosti, tehotenský preukaz
     Problémy, ochorenia a možné riziká v tehotenstve (problémy s vyprázdňovaním, opuchy, kŕče, infekcie, bolesť, tvrdnutie brucha, Rh faktor, SAG, krvácanie atď.)

3.   Prenatálna komunikácia (výhody, formy)
      Bonding
      Výbava do pôrodnice a výbavička pre novorodenca
      Výber pediatra
 
4.   Pôrod - príjem do pôrodnice a 1. doba pôrodná, pôrodný plán (kedy je čas prísť na príjem, priebeh príjmu, príprava - holenie, klystír, prvá doba pôrodná, vnímanie bolesti a jej ovplyvnenie, epidurálna anestézia, nácvik dýchania,, odber pupočníkovej krvi atď.)

 5.   Zostavenie pôrodného plánu (podrobný návod)
      Druhá, tretia a štvrtá doba pôrodná (nácvik polohy, dýchania a tlačenia, bonding, tretia a štvrtá doba pôrodná, operatívny pôrod, úloha otca pri pôrode atď.)

6.    Šestonedelie a dojčenie (telesné a psychické zmeny,  hygiena a životospráva, šestonedelie po operatívnom pôrode, kyretáž, šestonedelie z hľadiska novorodenca, dojčenie, prejavy hladu, bonding, roomig-in, intímny život po pôrode atď.)


7.     Starostlivosť o novorodenca (hygiena dieťaťa - kúpanie, prebaľovanie, vývoj dieťaťa, spánok, pochopenie plaču, problémy pri dojčení)
        Základy novorodeneckej masáže

 8.    Príprava partnera (alebo sprevádzajúcej osoby) na pôrod

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

tešíme sa už na kurz :-)

INSTAGRAM