Pri uskladňovaní mlieka v chladničke musí byť nádoba s mliekom v samostatnom priestore, oddelené od ostatných potravín. Nádoba by mala byť uložená vzadu a na čo najnižšom mieste. V mrazničke mlieko uskladňujeme najlepšie v samostatnom šuflíku. Chladnička/mraznička by sa nemala často otvárať, aby sa zabránilo výkyvom teplôt.
Mlieko môžeme skladovať po odstriekaní pri izbovej teplote max. 4 hodiny.
V lete v prehriatej miestnosti nie dlhšie ako 2 hodiny.
Čerstvé mlieko skladujeme v chladničke pri + 2 až + 4stC iba 24 hodín.
Ak sa mlieko okamžite nepoužíva, treba ho čím skôr dať do chladničky tak, aby ochladlo pod 4 stupne C v chladničke máme jednu sterilnú zbernú nádobu na mlieko, do ktorej prilievame jednotlivé dávky odsaté počas 24 hodín. Čerstvo odsatú dávku vždy najskôr samostatne schladíme a až vychladnutú prilejeme k predchádzajúcim dávkam.
Materské mlieko uskladnené v mrazničke na – 20stC sa môže použiť 2 – 3 mesiace.
Materské mlieko uskladnené v mrazničke na – 18stC sa môže použiť 6 mesiacov.
Zmrazené materské mlieko vo výparníku v chladničke (– 4stC) sa musí použiť do 72 hodín.
Rozmrazené mlieko uschováme v chladničke a použijeme do 24 hodín, nikdy nesmie byť opäť zmrazené!
Rozmrazovanie zmrazeného mlieka má byť veľmi šetrné. A to buď pomaly v chladničke pri teplote + 4stC po dobu celých 24 hodín, alebo pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny, prípadne vo vlažnej vode s teplotou maximálne 37stC. Pred odliatím potrebného množstva vždy celý objem premiešame kývavým pohybom, aby sa všetky usadené častice rovnomerne rozptýlili.
Mlieko ohrievame pred kŕmením rýchlejšie pod tečúcou vodou, v teplom vodnom kúpeli alebo v ohrievači mliečnych dávok maximálne po dobu 15 – 20 minút. Jednotlivú ohriatu dávku treba minúť do 4 hodín, zbytky mlieka vo fľaši sa už nemôžu použiť.
Na rozmrazovanie, ani na ohrievanie nikdy nesmieme použiť mikrovlnnú rúru!
Nikdy neprilievame čerstvé mliečko do zamrazeného!
Nádoby na uskladnenie mlieka:
Predávajú sa špeciálne nádoby na uskladnenie mlieka. Môžeme však použiť aj uzatvárateľnú dojčenskú fľašu, iné sterilné nádoby na potraviny, ktoré sú vhodné i na mrazenie, sklo (môžu byť i obyčajné poháriky z výživy či kompótov) špeciálne vrecká, nádobky.
Zmrazené mliečo zväčšuje objem, takže pri napĺňaní nádobky si treba nechať voľné miesto. Ideálne je skladovať mlieko v cca 60-120ml dávkach, ktoré si označíme dátumom zmrazenia.
Kvalita mlieka:
Mlieko prirodzene sedimentuje – ak stojí, tak sa rozdelí na mlieko a tuk – smotanu. Je to normálne podobne ako u kravského mlieka. Stačí ho pretrepať a znovu sa spojí.
Mlieko môže mať zakaždým iný vzhľad a farbu.
kolostrum je skôr husté a tmavšie
zrelé mlieko je namodralé - akoby vodnaté
zamrazené mlieko má často žltkastú farbu
môže mať farbu podľa toho, čo jeme či pijeme, aj niektoré lieky ho môžu zafarbiť – takže nie je nič neobvyklé mať žlté, slabo ružové mlieko alebo tmavé mlieko
po rozmrazení môže mať mliečko veľmi zvláštnu akoby mydlovú vôňu a chuť , čo deťom zvyčajne vôbec nevadí a je to stále dobré mliečko- je to dôsledok rozloženia tukov – enzým lipáza, ktorá štiepi mliečny tuk, sa dá deaktivovať pasterizáciou mliečka: po odsatí sa mliečko zohreje na vysokú teplotu ako pri sterilizácii – 63 stupňov C 1-3 minút a následne sa prudko schladí na 10 stupňov za cca 10 minút a zamrazí pod 18 stupňov. Pasterizáciou sa niektoré živiny zničia, no je to vždy lepšia voľba než umelá výživa. Každé mlieko v laktačnej banke sa tiež pasterizuje. Takže ak nášmu bábätku vôňa mliečka vadí, stačí ho pasterizovať.
Prevzaté z:
Dr. Newman - www.mamila.sk
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára