Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

piatok 12. decembra 2014

S.O.S - prvá pomoc pri naliatych prsníkoch

Nadmerné naliatie prsníkov sa vyskytuje najmä na 3. alebo 4. deň po pôrode. Možno mu predísť správnym prisatím a efektívnym pitím novorodenca (pozri článok správne priloženie a prisatie a podpora toku mlieka). 
Ak sa prsníky nalejú, tento stav sa zmierni v priebehu jedného až dvoch dní, často aj bez akejkoľvek liečby. Treba však zabezpečiť čo najúčinnejšie dojčenie bábätka.







Na úľavu od naliatia a ako pomoc pri uvoľnení mlieka z prsníkov môže pomôcť teplý obklad v podobe nahriatej plienky tesne pred dojčením či odstriekavaním mlieka. Plienka sa obmotá okolo prsníka, vynecháme pri tom bradavku.
Taktiež môže pomôcť vínový obklad (plienka namočená v bielom víne obmotaná okolo prsníka vynechaním bradavky). Avšak víno často bábätku zapácha.
Niekedy však spolu s naliatím žena cíti v prsníkoch horúčavu a napätie, ktoré zmiernime studeným obkladom okolo prsníka. Na prsník môžeme aplikovať studený biely jogurt alebo smotanu, taktiež vynímajúc bradavku.

Ak je naliatie veľmi silné a v prsníkoch pociťujete horúčavosť, úľavu môžu poskytnúť kapustné listy. V tejto situácii nie je dobré prsia nahrievať. 
Kapustové obklady stačí priložiť 2x denne po 20 minút.
Použite kapustu vybratú z chladničky. Listy prejdite valčekom na cesto a priložte na prsia (v nemocničných priestoroch môžete použiť PET fľašu na rozvaľkanie).
Prestaňte ich používať, hneď ako sa naliatie začne zmierňovať a začnete sa cítiť lepšie.

Taktiež ak máte veľkú hrču v podpazuší na 3. alebo 4. deň po pôrode, môžete aj na tomto mieste použiť kapustné listy. Zároveň je dôležité, aby ste aby bábätko dobre a dostatočne pilo na prsníku a pomôcť vám môže poloha pri dojčení, kedy brada dieťatka smeruje na miesto hrčky (pozri článok polohy pri dojčení). Pitie bábätka na prsníku je najlepší spôsob ako naliatie zmierniť.

V prípade potreby môže uľaviť aj tzv. kvetinková masáž, ktorá v tejto situácii môže tiež pomôcť s prisatím dieťatka k prsníku. Tromi prstami každej ruky zatlačte na dvorec tak, aby sme mali bradavku umiestnenú v strede a všade okolo ste mali prsty. Dvorec držte stlačený približne minútu, potom stlačenie uvoľnite a vyskúšajte bábätko prisať. Ak nie ste schopná prisať bábätko, začnite používať kapustné listy, odstriekavať si mlieko a podávať  vaše odstriekané mlieko bábätku (pozri článok laktačné pomôcky). Zároveň kontaktujte laktačnú poradkyňu na pomoc s prisatím.

Ďalšou pomocou pri naliatí môže byť jemná masáž prsníkov a masáž chrbta na uvoľnenie mlieka z prsníkov.


Na úľavu môžeme použiť tiež paracetamol (paralen). 

Častokrát je naliatie prsníkov sprevádzané plačom mamičky. Určite jej však v našich nemocniciach často používaná veta: "prestaňte plakať, stratíte mlieko" veľmi nepomôže. Je potrebné si na úľavu poplakať. Toto naliatie zväčša povolí aj samo a určite sa do druhého rána budete cítiť lepšie.
V takejto situácií vám pomôže laktačná poradkyňa, ktorá vypočuje, poradí a pomôže dieťatko prisať a zabezpečiť tak efektívne pitie a následné uvoľnenie napätia z prsníkov.
Ak dojčenie z rôznych príčin nie je možné, odstriekavame mlieko veľmi šetrne (najlepšie rukou).



Zdroj obrázkov:
breastfeedingusa.org
www.quora.com
www.llli.org
www.nationwidechildrens.org
www.nspnz.sk






Žiadne komentáre:

INSTAGRAM