Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

utorok 15. júla 2014

Vnútromaternicový život

Príchod človeka na svet je len prírodou stanovený predel celého jeho vývinu. Náš vývin nezačína pôrodom, ale počatím. Dátum narodenia je medzníkom v našom živote, ale v podvedomí akosi zabúdame na jeho prvú etapu - na vnútromaternicový vývin, ktorý prebieha skryto a v temnote. 
Súčasná medicína pomocou nových technických možností získala veľké množstvo poznatkov o tom, ako dieťa v maternici rastie, kedy sa vytvárajú jeho jednotlivé orgány. Dnes vieme ako a kedy vznikajú zárodky končatín, ako sa postupne vytvára tvár človeka i jej časti, vieme ako a kedy vzniká jeho srdce aj mozog. V posledných desaťročiach sa pred medicínou a psychológiou vynorila nová otázka: Čo dokáže nenarodené dieťa, oddelené od nášho sveta matkinou maternicou, vnímať, je schopné komunikovať s vonkajším svetom, je schopné duševných prejavov? Dieťa v maternici je ľudskou bytosťou, ktorá už má vlastné vedomie, je schopné sa učiť a prežíva udalosti z vonkajšieho sveta. Dokáže počuť, má pomerne dobre vyvinutý chuťový a hmatový zmysel, má vlastnú pamäť. Zážitky dieťa získava nepriamo, a to prostredníctvom matky pomocou zložitej komunikácie. Reaguje na citové prejavy matky. 

Zmysly nenarodeného dieťatka – hmat, chuť, sluch a zrak - sú stimulované všetkým, čo prechádza telom matky. Spoznávanie hlasu matky alebo vône a chuti stravy dodáva dieťaťu hneď po pôrode pocit dôvery a bezpečia. Akonáhle tehotná žena cíti pohyby svojho dieťaťa, inštinktívne začína svoje brucho hladkať, keď sa dieťa pohne. Nastávajúca matka sa pomerne rýchlo naučí interpretovať rôzne druhy pohybov dieťaťa, kedy sa chce maznať a kedy je rozrušené, kedy sa naľakalo a kedy má dobrú náladu a robí kotrmelce..


- Hmat - je prvý zo zmyslových orgánov, ktorý sa vyvinie u dieťaťa. Približne v rovnakom čase, keď sa začne hýbať – okolo 7. až 8. týždňa – si začína uvedomovať hmat. Na začiatku sú citlivé len jeho pery, no rýchlo sa citlivými stávajú aj líca a čelo. Dlane sa stávajú citlivými medzi 10. – 11. týždňom. Pomocou dlane sa dieťatko začne ohmatávať a skúmať svoju tvár. Po 14. týždni tehotenstva je už hmat vyvinutý po celom tele, okrem chrbtice a temena hlavy, tak ako u práve narodeného novorodenca.

Chuť  - dieťatko má schopnosť rozlišovať chute. Nenarodené dieťa začína prehĺtať amniovú tekutinu od 12. týždňa a robí tak v priebehu celého tehotenstva. Z pozorovaní sa zistilo, že ak sa pridá do jeho normálnej nedráždivej plodovej vody sacharín, zdvojnásobí sa jeho rytmus hltania. Ak sa pridá jódový olej (Lipidol), rýchlosť hltania nielenže rýchlo poklesne, ale dieťa sa začne aj škľabiť. 
         
- Sluchnenarodené dieťa začne reagovať na zvukové podnety okolo 24. týždňa a čím sú zvuky hlasnejšie, tým je reakcia silnejšia. Spôsob, akým dieťa odpovedá na zvuky, sa podrobne študoval, pretože sluch je zmyslom, ktorý sa dá v maternici najjednoduchšie stimulovať.
Súčasné štúdie ukazujú, že začiatkom 24 týždňa nenarodené dieťa stále načúva. Tehotné brucho a maternica sú veľmi hlučné časti tela. Prostredie, v ktorom sa dieťa nachádza, je bohaté na zvuky. Počuje tlkot matkinho srdca, prúdenie krvi v žilách a tepnách, ale aj bublanie zo žalúdka a čriev. Zvuky z vonkajšieho sveta, ako sú hlasy, hudba a televízia, prechádzajú cez matkine brucho a dieťa ich vie rozpoznať.
Zo všetkých zvukov, ktoré dieťa počuje, je hlas ten najčastejší. Je to tak preto, lebo matku počuje vždy dvojmo: prvý je matkin hlas vychádzajúci z úst a druhým sú vibrácie, ktoré vznikajú v tele pri reči. Vibrácie v tele vysielajú hlas k plodu veľmi efektívne. Preto kedykoľvek, keď matka rozpráva, spieva alebo kričí, dieťa ju vždy počuje.
Vedci použili ultrazvuk na pozorovanie, ako deti reagujú na známe a neznáme tóny. Vysielali ich pomocou slúchadiel položených na matkino brucho. V 26. – 27. týždni sa deti začali pohybovať akýmisi tanečnými pohybmi pri známych melódiách a naopak, prestali sa hýbať, len čo počuli neznáme melódie. V niektorých prípadoch môžu mať známe tóny opačný účinok na narodené dieťa – keď ich počuje, prestane plakať.
Hlasité zvuky a hrmenie rockového koncertu deťom neprospieva. Sú ešte veľmi bojazlivé a taký hluk spôsobuje stres. Samozrejme to neznamená, že by sa musela počúvať len klasická hudba aby sa dieťatku darilo dobre. Páči sa mu všetko, čo sa páči matke - ale v primeranej hlasitosti.

Nevedomým zapamätaním si matkinho tlkotu srdca v maternici možno vysvetliť, prečo sa dieťa cíti príjemne keď si ho pritisneme na hruď, prečo zaspáva pri pravidelnom tlkote hodín a prečo dospelých ľudí v rušnej kancelárii málokedy rozptyľuje rytmický ťukot písacích strojov alebo trvalé bzučanie klimatizačného zariadenia.
Počínajúc 25 týždňom dieťa v maternici doslova vyskakuje podľa rytmu úderov bubna v orchestri.

- Zrak - nenarodeného dieťaťa je posledný zo stimulovaných zmyslov a takisto posledný sa začína aj vyvíjaťDieťa počínajúc 16 týždňom vnútromaternicového života začína byť veľmi citlivé na svetlo. Očné viečka ostávajú zatvorené do konca 27. týždňa tehotenstva, potom začína ako prvé pomalé žmurkanie – reflex, ktorý bude potrebovať hneď po narodení. 
V maternici je svet dieťaťa prevažne tmavý. Príčinou je, že brušná stena a odev matky prepustia len minimum svetla. Odborné práce dokázali, že zreničky sa môžu otvárať a zužovať po 33. týždni a súčasne rozlišovať aj nejasné tvary.
Ovládnuť výraz tváre trvá nenarodenému dieťaťu dlhšie než kontrola obyčajných pohybov teľa. Vo štvrtom mesiaci vie dieťa mraštiť čelo, žmurkať a škľabiť sa. Približne v tom istom čase získava aj základné reflexy. Ak sa podráždia jeho viečka (čo sa dá robiť experimentálne v maternici), dieťa nemykne celým telom, ale žmurkne; ak sa podráždia jeho pery, začne sať.
Skutočnosť, že nenarodené dieťa prejavilo schopnosti reagovať na svoje okolie pocitmi, svedčí o tom, že má základné predpoklady na učenie. Súčasné neurologické výskumy nielenže potvrdzujú, že vedomie jestvuje už v maternici, ale presne určujú aj obdobie, kedy vzniká.
Dr. Dominik Purpura, vydavateľ vysoko uznávaného časopisu Brain Research (Výskum mozgu), profesor Lekárskej univerzity Alberta Einsteina a vedúci oddelenia štúdia mozgu v Národnom ústave zdravia, kladie začiatok vedomia medzi dvadsiaty ôsmy a tridsiaty druhý týždeň vnútromaternicového života. 



Video: súkromný archív

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ahoooj!
Rada by som pogratulovala autorke za najlepší článok, ktorý som čítala.
..a video na záver ako bonbónik je čarovný. Verná čitateľka J.

INSTAGRAM