Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 16. marca 2015

Čaro masáže

V mnohých kultúrach je masáž dojčiat umenie, ktoré je odovzdávané z pokolenia na pokolenie. Je tiež nádherným spôsobom ako pokračovať v posilnení citovej väzby medzi dieťaťom a rodičom, dieťaťom a starým rodičom či pestúnom.
Pri adoptívnych a nevlastných rodičoch neplatí, že ak si správnu citovú väzbu nevytvoria v rannom štádiu, že ju už nevytvoria vôbec. Citová väzba je skôr proces ako udalosť. Citovú väzbu (bonding) možno vytvoriť v akomkoľvek štádiu života. Aj pri situáciách a faktoroch prostredia ako sú negatívne skúsenosti po pôrode, popôrodná depresia, rozchod, znásilnenie či domáce násilie - môže masáž posilniť proces citovej väzby.

Koža je najväčší orgán tela, ktorý zabezpečuje primárne spojenie so svetom. Na jej povrchu sa nachádza nespočetné množstvo nervových zakončení, ktoré pomáhajú pri rozvoji samotného dotyku, schopnosti cítiť dotyk a dotýkať sa.

Dotyk je prvý zmysel, ktorý sa vyvíja v maternici a je zároveň posledným v čase smrti. Počas masáže dojčiat rodičia rytmicky hladkajú svoje bábätká, vytvárajú pocit dôvery a bezpečia, ktoré sú veľmi dôležité pre budúci rozvoj bábätka. Dotykom rodičia lepšie spoznávajú svoje bábätko, chápu ich verbálnu i neverbálnu komunikáciu. Kontakt pokožky na pokožku spôsobuje uvoľnenie hormónov, ktoré vytvárajú starostlivé, milujúce a empatické správanie. Starostlivý dotyk spôsobuje uvoľnenie hormónov v tele matky, ktoré stimulujú dojčenie. Taktiež pomáha rodičom uvoľniť sa a primerane odpovedať na signály dojčiat.


Vimala Schneiderová McClureová, zakladateľka IAIM (Medzinárodnej asociácie masáže dojčiat), skombinovala svoju praktickú skúsenosť, poznanie účinku indickej a švédskej masáže, s princípmi z jógy a reflexológie a vytvorila jedinečnú kombináciu a postupnosť hmatov – jednoduchú a prekrásnu rutinu pozitívneho dotyku, ktorú sa môžete na hodinách masáže naučiť priamo na vašom bábätku.

Indická masáž slúži na uvoľnenie napätia a pohybuje sa pri nej smerom ku končatinám, zatiaľ čo švédske ťahy stimulujú krvný obeh smerom k srdcu. Štúdiom a skúsenosťami s jógovými metódami zdokonalila techniky na uvoľnenie koliky a plynatosti.
Pri masáži však využívame nielen dotyk, ale všetky prvky väzby. Veľmi dôležitý je aj zrakový kontakt, vnímanie a rozoznávanie vône, počúvanie a komunikácia s dieťaťom.
 


Spievaním, kludným rozprávaním či hravou formou pomocou básničiek a riekaniek sa umocní kúzlo každej masáže. Štúdiami sa potvrdilo, že bábätká rozoznávajú a uprednostňujú hlasy svojich rodičov. Keď dieťatko hrkúta, džavoce a vydáva šťastné zvuky, uisťuje nás to, že robíme pre svoje bábätko niečo dobré.


Jedinečná vôňa tela rodiča je dôležitým prvkom v procese citovej väzby a nemala by byť narušená cudzou zložkou (arómami). Oleje umožňujú hladký priebeh masáže. Medzinárodná asociácia masáží dojčiat odporúča, aby sa bábätká masírovali vysoko kvalitným, nearomatickým, za studena lisovaným prírodným olejom. Uprednostňuje sa organicky pestovaný zeleninový olej. (Odporúčajú sa hlavne olivový olej za studena lisovaný a slnečnicový olej, teda oleje bez aróm, ktoré dostanete kúpiť v bežnom obchode s potravinami či v lekárni).
 


 
Pred každou masážou si pýtame od bábätka povolenie, čím mu prejavíme úctu. Dojčaťu sa dá na vedomie, že čoskoro s masážou začneme a vyjadrujeme tým tiež úctu. Je to dôležité z toho hľadiska, aby deti vedeli, aký je rozdiel medzi zdravým a nezdravým dotykom, a tiež pocítili, že majú právo nechcený dotyk odmietnuť. Ich rozhodnutie si plne ctíme.
 



„Môžem ťa teraz pomasírovať?“ Na hodinách masáže sa dozviete nielen veľa užitočných informácií ale aj prehľad masážnych hmatov, rutinu masáží pri kolike a koordinačné cviky pre deti.

 
 
 
 


Všetko o sile dotyku a masážne hmaty Vás naučia certifikované inštruktorky (CIMI) - http://masazedojciat.webnode.sk/
 
Fotografie - vlastny archiv (by Mayko)

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM