Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

nedeľa 4. januára 2015

Budem otec pri pôrode

Deň pôrodu patrí pre mnoho žien medzi tie najťažšie ale zároveň aj najkrajšie dni v živote. Spolu s partnerkou ste počali život, ktorý rástol každým mesiacom viac a viac. Prichádza chvíľa, na ktorú ste celých 9 mesiacov čakali. Konečne uvidíte svoje dieťa, budete ho držať v náručí a chváliť sa ako sa na vás podobá.
 
Pôrod je pre vašu partnerku obrovský psychický a fyzický výkon. Prítomnosťou pri pôrode sa môžete dostať do dvoch polôh - byť ešte väčšou záťažou pre vašu partnerku alebo byť jej podporou vo chvíľach pôrodu. Preto treba byť pripravený a informovaný, aby ste tento deň čo najlepšie zvládli v prospech vašej partnerky. Ak ste pripravený, môžete splniť úlohu, ktorú ste si zobral za zodpovednosť pri rozhodnutí byť pri narodení svojho dieťaťa. Prečítajte si článok význam otca pri pôrode.
 
Príchod do pôrodnice je buď plánovaný (hospitalizácia, pôrod cisárskym rezom) alebo spontánny (pravidelná kontrankčná činnosť, odtok plodovej vody, zakrvácanie ako pri menzes, náhla zmena pohybov - nezvyčajne slabé či silné pohyby dieťaťa, či úlpne vymiznutie).
 
Vo väčšine pôrodníc sa rodička nahlási na centrálnom príjme, kde sa prezlečie a spolu so sanitárom je odvedená na pôrodnú sálu, kde je vyšetrená službukonajúcim gynekológom. Toto vyšetrenie, príjem, vstupná anamnéza, monitoring oziev plodu a kontrakcií, prípadne ultrazvuk trvajú približne trištvrte hodinu až hodinu. Po týchto procedúrach vám partnerka sprostredkuje jej poskytnuté výsledky vyšetrení a následný postup.
 
Na rad najčastejšie prichádza príprava, ktorá pozostáva z holenia (nemusí byť - môže byť už oholená alebo holenie odmietne) a z klystíru na prečistenie čriev. Toto zväčša trvá ďalšiu hodinu.
 
Po príprave sa partnerka uloží na izbu pre čakateľky alebo rovno na pôrodný box. Ak sú na čakateľskej izbe iné rodičky na izbu vás nepustia (z etického hľadiska). V prípade, že ide priamo na box, personál vás vyzve prísť za ňou. Na pôrodnom boxe môžete byť s partnerkou až do pôrodu a 2 hodiny po ňom.

Čo si zobrať do pôrodnice:
Fľašu s vodou pre seba a pre partnerku
Jedlo pre energiu (sladkosť, hroznový cukor)
Fotoaparát
Papuče (podľa pôrodnice)
 

Úloha sprevádzajúcej osoby počas prvej doby pôrodnej


Prvá doba pôrodná je doba otváracia. Trvá najdlhšie a je potrebné byť trpezlivý. Začína sa predovšetkým pravidelnými kontrakciami maternice, pričom každou kontrakciou ste bližšie k vytúženému bábätku. Vašou úlohou je pomáhať partnerke - napr. podať uterák do sprchy, masírovať chrbát ak o to požiada, podať vodu, ovlažiť pery, podporovať ju a chváliť ako to dobre zvláda. V tejto dobe sa podáva epidurálna anestézia pokiaľ si ju partnerka želá.
 
 

Úloha sprevádzajúcej osoby počas druhej doby pôrodnej

 
Druhá doba pôrodná je vypudzovacia, teda ide o samotný pôrod dieťatka. Je veľmi dôležité, aby ste boli v tejto chvíli oporou rodičke a zároveň aby ste počúvali inštrukcie personálu. Pri samotnom pôrode budete stáť za hlavou partnerky. Podporujte ju kľudným hlasom v tlačení, opakujte inštrukcie personálu kedy tlačiť, a povzbudzujte ju v čase oddychu ako jej to dobre ide a že to zvládne.
Je možné, že budete prežívať krik a bolesť partnerky, preto treba byť pripravený, ak na vás príde závrat - ihneď si sadnúť na zem a oprieť sa o stenu, napiť sa. Personál sa bude venovať vašej partnerke, nebude stíhať kriesiť aj vás. Nie je to žiadna hanba, že vám príde zle, je to veľmi časté a treba vedieť reagovať hneď a nekomplikovať situáciu.
 
Mnoho mužov sa ohraduje, že nemajú radi krv, a preto by k pôrodu nešli. Samozrejme pri pôrode sem tam nejaká tá krv je, ale ani vaša partnerka krv rada mať nemusí a je tu. Sústreďte sa najmä na partnerku. Po pôrode je bábätko krvavé len málo, častejšie je biele od ochranného mazu. Ak už je na svete a želáte si to, môžete poprosiť lekára o prestrihnutie pupočnej šnúry. 
Ďalšou vašou úlohou je pochváliť partnerku ako to zvládla. Po pôrode dieťatko očistia a vyšetria, vyzvú vás, aby ste sa išli na neho pozrieť. Ak prechádzate okolo partnerky, nepozerajte sa jej na genitálie, nemusel by to byť pekný pohľad - hlavne pre budúci sexuálny život.
 
 

Úloha sprevádzajúcej osoby počas tretej doby pôrodnej


Vašou úlohou je teraz tráviť čas s dieťatkom, pokiaľ to jeho zdravotný stav dovoľuje. Vaša partnerka ďalej porodí placentu, a pôrodník jej ošetrí poranenia. Pri tom však môžete byť pri partnerke aj s dieťaťom a odpútať jej pozornosť od bolesti.


 
 
 

Úloha sprevádzajúcej osoby počas štvrtej doby pôrodnej

Následne 2 hodiny po pôrode strávite spolu všetci traja na pôrodnom boxe. Môžete sa fotografovať, pomáhať partnerke pri prikladaní dieťatka k prsníku a užívať si prvé jedinečné chvíle spolu s dieťatkom.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM