Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

nedeľa 14. septembra 2014

Laktačné pomôcky

Laktačná pomôcka je zariadenie, ktoré nám pomáha dokŕmiť dieťatko na prsníku, alebo mimo neho, pričom neohrozuje ďalšie pokračovanie v laktácii.  

Niekedy môže nastať situácia, ktorá nedovoľuje dojčiť priamo z prsníka, pričom dieťatko musí byť nakŕmené nejakým iným spôsobom. Bohužiaľ práve fľaša býva tá prvá voľba mamičiek. Existujú však aj iné možnosti ako dieťa nakŕmiť a pritom neskôr ľahko prejsť znova na prsník.

Rôzne reklamy nám môžu vnucovať svoje presvedčenie, že práve ich fľaša je podobná prsníku či možno je až  rovnaká ako prsník. Že práve ich fľaška vám pomôže naspäť sa vrátiť k dojčeniu aj po dlhšej pauze. Žiaden cumlík na fľaške sa však nepodobá bradavke a žiadna dierka na cumlíku neposkytuje rovnaký ani len podobný tok mlieka ako z bradavky. Navyše dieťa pri saní z prsníka zapája úplne iné svaly ako pri pití z fľašky.


Dieťa po nakŕmení fľašou s rýchlym prúdom mlieka sa už väčšinou ďalej len tak ľahko neuspokojí so slabým tokom z bradavky. Nie je teda zmätené, vie presne, z čoho sa rýchlejšie naje a tak ďalej môže aj po prvom použití fľaše prsník odmietať. Použitie laktačnej pomôcky je teda tou tzv. zložitejšou cestou, ale povedzme si, je vždy tá najjednoduchšia cesta aj najlepšia?

Čo je to laktačná pomôcka?
Laktačná pomôcka je zariadenie umožňujúce dojčiacej matke dokrmovať dieťa bez toho, aby musela používať fľašu. Používa sa iba pokiaľ je dokrmovanie skutočne nevyhnutné. Najlepšou laktačnou pomôckou je dokrmovanie priamo na prsníku - suplementorom (cievkou), pri ktorom dieťa dostáva mlieko z prsníka a zároveň aj z cievky. Ak sa nedá z rôzneho dôvodu použiť dokrmovanie priamo na prsníku vieme využiť kŕmenie po prste, pohárik, lyžičku alebo striekačku.


Suplementor  

Táto pomôcka, ako som už spomínala, je najlepšou alternatívou dokrmovania dieťaťa. V prvom rade je tvorba mlieka podporovaná láskou, ktorá pri dojčení a koži na kožu vzniká. Taktiež sa pri nej dieťa a matka učia dojčiť - dojčením.
Popri mlieku z cievky sa dostáva dieťaťu mlieko z prsníka, čo podporuje ďalšiu tvorbu mlieka v prsníku - lebo vieme, že čím viac dieťa saje, tým viac mlieka sa tvorí. Vyhneme sa taktiež problémom s opätovným prisatím na prsník, ako pri iných dokrmovacích pomôckach.


Suplementor je pomôcka, ktorú dostať kúpiť v špecializovaných obchodoch a lekárňach, či výdajoch zdravotníckych potrieb.


Suplementor
Možnosť zastavenia toku mlieka










Použitie na oba prsníky súčasne









Taktiež si ju vieme veľmi rýchlo vyrobiť z cievky CN-01 a nádoby na mlieko. Cievku je dostať kúpiť v zdravotníckych potrebách alebo lekárňach najmä vo veľkých nemocniciach alebo u laktačnej poradkyne (pre záujem píšte do kontaktného formulára).

  Cievka CN-01





Cievka CN-01 a nádoba na mlieko










Použitie suplementora
Nádobu s mliekom je potrebné mať v maximálnej výške hlavičky dieťaťa. Najlepšie je ak sa nachádza medzi prsiami matky, aby sa mlieko optimálne zohrievalo. Cievka suplementora sa zavedie pozdĺž bradavky a prsníka, možno ju prichytiť náplasťou ešte pred dojčením. Podľa posúdenia laktačnej poradkyne použijeme suplementor - najčastejšie až po nadojčení z oboch prsníkov za použitia stláčania prsníka. Po správnom prisatí sa cievka umiestni do kútika úst dieťaťa  a následne sa premiestni medzi hornú peru a dvorec tak, aby hadička ústila priamo do zadnej časti úst dieťaťa a súčasne mierne dohora, smerom k podnebiu. Alebo sa dieťatko prisaje priamo k prsníku aj k cievke suplementora. Je lepšie dokrmovať 8-krát denne po 30 ml na každé kŕmenie, ako podať 2 dávky po 120 ml. Ak je cievka správne zavedená preteká približne 30 ml do 20 minút - pokiaľ trvá oveľa dlhšie zrejme cievka nie je správne umiestnená alebo je dieťa zle prisaté, prípadne oboje.

Kedy použiť suplementor?

Novorodenec prvé dni nepotrebuje prijať veľké množstvo mlieka, vzhľadom na jeho malý žalúdok. Väčšinou stačia len malé úpravy techniky dojčenia - volajte laktačnú poradkyňu.
A ak je dokrmovanie naozaj nevyhnutné, dokrmujeme vlastným odstriekaným materským mliekom či darcovským materským mliekom, a v prípade, že obe možnosti nie sú k dispozícii, tak 5 % roztokom glukózy.
Dieťa staršie ako 4 mesiace dokrmujeme príkrmami - jedlom. V tomto veku už môžeme použiť aj lyžičku, pričom prvé sústa podávame prstom.

Suplementor používa napr. pre:
- adoptívne dojčenie
- deti s ráštepom pery
- pomaly priberajúce deti
- predčasne narodené deti
- pri nízkej produkcii mlieka

Koľko trvá používanie suplementora?

Vierka sa po abscese dojčenia nevzdala,
 a udržala si laktáciu na druhom prsníku, na postihnutom dokrmuje.
Niektoré matky používali suplementor len pár dní, iné 2 až 6 týždňov. Nájdu sa však aj matky, ktoré suplementor používali po celú dobu dojčenia svojho dieťaťa.
Veľmi dôležité je rozpoznať na dieťatku či naozaj pije z prsníka- či prehĺta (ak to neviete rozoznať zavolajte si laktačnú poradkyňu). Ak dieťa saje ale neprehĺta použijeme stláčanie prsníka. Nakŕmime dieťa plne z oboch prsníkov a následne použijeme suplementor.
Do fľašky sa nemá dávať menej mlieka ako dieťatko vypije. Dieťatku treba nechať čas, aby sa samo odnaučilo suplementor používať. Ak sa tvorba mlieka zvýši, v laktačnej pomôcke po jej použití a nakŕmení zostane viac mlieka. Teda dieťaťu bude stačiť čím ďalej menej mlieka z pomôcky. 





Pohárik

Kŕmenie pohárikom sa využíva najmä, ak je dieťa potrebné nakŕmiť bez prítomnosti matky, alebo je dojčenie z prsníka matky  na čas kontraindikované.
Pohárik na kŕmenie musí byť z mäkkého plastu a musí mať správny tvar (baby cup), aby si dieťa mohlo oň oprieť spodnú peru a dokázalo bez rozlievania sať.

Použitie pohárika
Pred prvým použitím pohárika požiadajte svoju laktačnú poradkyňu aby sledovala, či sa kŕmenie vykonáva bezpečne a efektívne.
Uistite sa, že vaše dieťatko je plne pri vedomí, v pokoji a v strehu. Držte ho vo vzpriamenej polohe, pričom vaša ruka podopiera ramená a krk. Jemne zabaľte vaše dieťa do plienky, tak aby boli jeho ruky dole, čo mu znemožní naraziť na pohár. Pohár držte tak, aby sa dotýkal aj kútikov úst a aby ľahko spočíval na spodnej pere dieťaťa. Začnite len malým dúškom, aby sa dieťa povzbudilo k pitiu. Nenalievajte mlieko do úst! Nahnite pohárik len toľko, aby dieťatko mohlo piť mlieko samé - jazyk dá dopredu. Pohár držte v tejto naklonenej polohe. nadávajte pohárik preč pokiaľ sa dieťa v pití zastaví - možno potrebuje len malú prestávku, má svoje vlastné tempo. Povzbudzujte dieťatko a udržiavajte očný kontakt.





Kŕmenie po prste

Kŕmenie po prste sa používa iba pri dieťati, ktoré sa odmieta alebo je z nejakého dôvodu dočasne neschopné sa prisať. Pokiaľ je matka od dieťaťa odlúčená použijeme kŕmenie pohárikom.

Kedy použiť kŕmenie po prste?
Nedojčiť dieťa priamo z prsníka, vrátane bolestivých bradaviek, by malo byť poslednou možnosťou. Avšak pre mnoho matiek je to bohužiaľ prvou voľbou. Správna poloha a prisatie pomôžu s bolestivými bradavkami oveľa viac ako kŕmenie po prste.  
Metóda kŕmenia po prste účinne pomáha naučiť dieťa prisať sa na prsník, keď ho z rôznych príčin odmieta. Používa sa najmä pri prvých dňoch na šestonedelí, keď dieťatko na prsníku zaspáva (napr. z dôvodu novorodeneckej žltačky), nevieme ho prebudiť a už máme obavy o jeho prospievanie.
Teda kŕmenie po prste môžeme použiť, na prípravu dieťaťa k uchopeniu prsníka (na jednu – dve minúty tesne pred priložením na prsník, keď sa dieťa odmieta prisať). Toto kŕmenie je oveľa viac podobné dojčeniu, ako kŕmenie fľašou. Aby sa dieťa takto nakŕmilo, musí mať jazyk dole, vpredu nad ďasnom, ústa naširoko otvorené a vysunutú spodnú čeľusť. Pohyb jazyka a spodnej čeľuste je podobný dojčeniu.


Použitie kŕmenia po prste
Dôkladne si umyte ruky a vyčistite nechty kefkou. Potrebujeme laktačnú pomôcku zhotovenú z hadičky a fľaše, ktorú naplníme mliečkom. Hadičku nasmerujeme na bruško prsta, pričom by jej koniec nemal presahovať koniec prsta. Prstom s hadičkou jemne pošteklite pery bábätka, až kým neotvorí ústa dostatočne na to, aby ste do nich mohli vsunúť prst. Ak je dieťa veľmi spavé, prst bude potrebné do úst jemne pretlačiť. Ak je to nutné, odtiahnite dieťaťu spodnú peru. Dieťa väčšinou začne sať, aj keď spí a prísun tekutiny ho zvyčajne prebudí. Vložte prst tak, aby mäkká časť smerovala nahor. Držte prst rovno koľko môžete, aby ste udržali jazyk dieťaťa rovný a vpredu. Dieťa zvyčajne začne sať, čím umožní prstu vniknúť ešte hlbšie do úst. Ak má dolnú peru otočenú dovnútra úst stiahnite mu bradu jemne dole, aby vyšla von. V žiadnom prípade netlačte na podnebie dieťatka.

Hlavným zmyslom kŕmenia po prste nie je nakŕmiť dieťa, ale naučiť ho, aby salo správnym spôsobom. Dieťatko kŕmte po prste 1 až dve minúty, nech zaženie počiatočný hlad a ďalej sa ho pokúste správne priložiť. Laktačná poradkyňa vám s touto technikou pomôže.



Lyžička

Kŕmenie lyžičkou sa používa napr. u predčasne narodených detí alebo pri nakŕmení bez prítomnosti matky. Lyžička musí byť z mäkkého materiálu a má mať vhodný tvar. Šírka by mala byť podobná šírke jazyka.

Použitie lyžičky
Dieťatko kŕmime vo zvýšenej polohe alebo aspoň s podloženou hlavičkou tvárou oproti vám. Lyžička smeruje špičkou do úst, nie z boku.
Pri tomto spôsobe kŕmenia treba počkať na sacie pohyby dieťaťa pri priložení lyžičky k ústam, až potom lyžičku nakloniť, aby z nej vytieklo mlieko. Dieťaťu necháme čas na prehltnutie mlieka a celý postup opakujeme.



Striekačka


Pri tomto spôsobe kŕmenia dbáme na spoluprácu dieťaťa, kotré musí účinne ťahať piest striekačky. Mlieko sa nesmie vstrekovať do úst. Táto metóda sa u nás využíva najmä na oddeleniach šestonedelia. 

Použitie striekačky
Zavedieme dieťaťu prst do úst do polovice druhého článku, necht smeruje k jazyku, bruško prsta k podnebiu, kde je sací bod, po ktorého stimulácii začne dieťa pohybovať jazykom a sať. (Podmienkou sú čisté ruky a nechty, najlepšie ostrihané).


Ďakujem Vilkovej mamičke za poskytnutie fotografie so striekačkou, Robkovej mamičke za fotografiu s cievkou, Anabelkynej a Amálkynej mamičke za dovolenie použitia fotky kŕmenia po prste a videa, ostatné fotografie vlastný archív.



Videá:

1. Suplementor - Dr. Jack Newman


2. Kŕmenie po prste:



 

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM