Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

streda 6. augusta 2014

World Breastfeeding Week 2014

Minulý týždeň sa začal Svetový týždeň dojčenia 2014. Je organizovaný Svetovou alianciou na podporu dojčenia (WABA- World Alliance for Breastfeeding Action), Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a organizáciou UNICEF. Oslavuje sa dnes už vo viac ako 120 krajinách sveta. 

Cieľom tohto týždňa je pripomenúť si Deklaráciu o ochrane, propagovaní a podpore dojčenia, ktorá bola podpísaná v auguste 1990 na Svetovom summite o deťoch vo Florencii. Každý rok má svetoví týždeň aj svoju ústrednú myšlienku či tému.


Tohtoročná téma: BREASTFEEDING - A Winning Goal - For Life!
Dojčenie - víťazný gól - pre život! Dar pre život! zdôrazňuje dôležitosť dojčenia bez iných nápojov a jedál počas prvých 6 mesiacov - zaručuje sa tak právo dieťaťa na materské mlieko, ktoré je potrebné pre zdravý rast a vývoj.
Okamžité dojčenie počas prvej hodiny po pôrode by mohlo zabrániť jednému z piatich zbytočných úmrtí. Dojčenie je základom správnej výživy, znižuje riziko podvýživy v ranom detstve, ako aj riziko obezity v neskoršom veku. Dojčenie posilňuje väzbu medzi matkou a dieťaťom a tiež podporuje zdravý vývoj mozgu. Môže pomôcť zabrániť zakrpateniu, ktoré postihuje milióny detí na celom svete, a tak podkopáva ich fyzický vývoj. 

Rozvojové ciele tisícročia (MDGs) sú ciele, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2015 - teda v budúcom roku! Hoci sa dosiahol v dojčení už veľký pokrok, ešte stále však nie je situácia ideálna. Napríklad: 

- Chudoba sa síce znížila, ale 1 z 8 ľudí ide stále spať hladný. Podvýživa postihuje asi štvrtinu všetkých detí na celom svete. 
- Nadváha, iná forma podvýživy je tiež stále bežnejšia. 
- V posledných 2 rokoch detská úmrtnosť klesla o 40%, ale stále takmer 7 miliónov detí mladších ako päť rokov zomiera každý rok, a to predovšetkým vďaka slabej alebo žiadnej prevencie. 
- Celková miera úmrtnosti síce klesla, no úmrtia novorodencov (v priebehu prvého mesiaca života) predstavujú väčší podiel všetkých detských úmrtí.

Ochranou, presadzovaním a podporou dojčenia, môžeme prispieť ku každému z rozvojových cieľov tisícročia podstatným spôsobom. Výlučné dojčenie je jedno z kľúčových intervencií pre zlepšenie detskej úmrtnosti.










WABA Koordinovaný svetový týždeň Dojčenia je súčasťou GBIC Programu s názvom "Posilnenie dojčenia prispieva k ženským právam, zdraviu a udržiava životné prostredie." GBIC Program si kladie za cieľ prispieť k dosiahnutiu trvalo udržateľného rozvoja - nad rámec miléniových rozvojových cieľov - pomocou rozširovania dojčenia u dojčiat a malých detí. Intervencie a transformácie zásad do praxe, ktoré prispievajú k úsiliu o riešenie zmeny klímy a rodovej nerovnosti žien a mužov v rámci v oblasti ľudských práv.

Témy predchádzajúcich svetových týždňov dojčnia:

1992 Baby-Friendly Hospital Initiative (BFHI)

1993 Mother-Friendly Workplace Initiative (MFWI)

1994 Protect Breastfeeding: Making the Code Work

1995 Breastfeeding: Empowering Women

1996 Breastfeeding: A Community Responsibility

1997 Breastfeeding: Nature's Way

1998 Breastfeeding: The Best Investment

1999 Breastfeeding: Education for Life

2000 Breastfeeding: It's Your Right

2001 Breastfeeding in the Information Age

2002 Breastfeeding: Healthy Mothers and Healthy Babies

2003 Breastfeeding in a Globalised World for Peace and Justice

2004 Exclusive Breastfeeding: the Gold Standard - Safe, Sound, Sustainable

2005 Breastfeeding and Family Foods: Loving & Healthy - Feeding Other Foods While Breastfeeding is Continued

2006 Code Watch - 25 Years of Protecting Breastfeeding

2007 Breastfeeding: The 1st Hour - Save ONE million babies!

2008 Mother Support: Going for the Gold Everyone Wins!

2009 Breastfeeding: A Vital Emergency Response

2010 Breastfeeding, Just 10 Steps! - The baby friendly way

2011 Talk To Me! Breastfeeding - A 3D Experience

2012 The road to lifelong Health - begins with breastfeeding 

2013 Breastfeeding Support: Close to Mothers

 Goals for Breastfeeding week 2014:





















Obrázky:    www.unicef.sk
                    www.worldbreastfeedingweek.org

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM