Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 24. marca 2014

Prenatálna komunikácia - 1.časť bondingu


"Prv než sme ťa splodili, chcela som ťa. Prv než si sa narodilo, milovala som ťa. Neubehla ani hodina, a už by som pre teba umierala."  Maureen Hawkinsová

Tehotenstvo je krásnym začiatkom nového života pre dieťa, ktoré vyrastá v našom tele. Aj nám sa však otvárajú nové svety. Krok za krokom sa stávame rodičmi, začíname tvoriť rodinu. Aj keď bábätko ešte necítime, už teraz s ním môžete nadviazať intenzívny vzťah. Všetko čo sa s ním deje počas deviatich mesiacov, medzi počatím a narodením, veľmi významným spôsobom stvárňuje jeho osobnosť, pretože má city, pamäť a vedomie.


Pre prenatálnu komunikáciu nemusíme mať žiadne vedecké vzdelanie. Základ spočíva vo vytvorení pozitívneho citového vzťahu k materstvu. Je potrebné dávať dieťatku najavo, že je očakávané a tešiť sa na jeho príchod. Stúpa tiež význam otca, ktorý by sa mal stať našim bezpečným ochrancom a podieľať sa na vytvorení priaznivej atmosféry v rodine.

Zoznámenie s dieťatkom už pred narodením má množstvo výhod nielen pre dieťa, ale aj pre maminu:
- prenatálna komunikácia nám pomôže lepšie vnímať a porozumieť prejavom dieťaťa
- vytvorí dôveru vo vlastné rodičovské schopnosti
- naučí pozornosti k signálom, na ktoré dieťa reaguje
- poskytne dieťaťu pocit, že je na tomto svete vítané a milované
- pomocou nej spoznáme, ako dieťatko prežíva vonkajší svet
- stimulujúcimi podnetmi sa dieťa učí
- duševne a telesne sa tak môže lepšie vyvíjať

Komunikačné kanály
Proces utvárania väzby medzi vami a dieťaťom prebieha prostredníctvom troch rozličných komunikačných
kanálov:

1. Fyziologický - je jediným, ktorý je v určitom zmysle slova nevyhnutný. Dokonca aj matka, ktorá svoje dieťa odmieta, s ním biologicky komunikuje – zásobuje ho živinami. Avšak zlými stravovacími návykmi či zlozvykmi môže dieťatku aj ublížiť.

2. Behaviorálny - (komunikácia prostredníctvom správania) je najľahšie prístupný k pozorovaniu. Jedným z najrozšírenejších spôsobov je hladkanie a masírovanie brucha. Toto upokojujúce gesto je u tehotných žien všeobecne rozšírené. Dotyky sú pre dieťa veľmi dôležité.
Používajú sa celkom zvláštne formy dotykov. Pre laika to vyzerá ako obyčajné priloženie rúk. Lekár alebo pôrodná asistentka, ktorá má skúsenosti z oblasti haptonómie (metóda prikladania rúk na telo), vám môže ukázať, ako máte klásť ruky na brucho a tak nadväzovať kontakt s dieťaťom. Treba ich prikladať podľa možnosti denne a v tom istom čase. Dieťa si čoskoro zvykne na tento rituál a pritúli si chrbátik do vašich rúk. Ak sa odchýlite od určitých zvyklostí, prípadne nezačnete v presnom čase, dieťatko sa zvykne ohlásiť aj samo. Vytlačí si chrbátik k vašej brušnej stene a zostáva vo svojej obľúbenej polohe ako počas hladkania.
Prostredie, v ktorom sa dieťa nachádza, je veľmi bohaté na zvuky. Počuje tlkot vášho srdca, prúdenie krvi, ale aj bublanie zo žalúdka a čriev. Nevedomým zapamätaním si vášho tlkotu srdca v maternici možno vysvetliť, prečo sa dieťa cíti príjemne, keď si ho pritisneme na hruď, prečo zaspáva pri pravidelnom tlkote hodín a prečo dospelých ľudí v rušnej kancelárii málokedy rozptyľuje rytmický ťukot písacích strojov alebo trvalé bzučanie klimatizačného zariadenia. Upokojujúci rytmus srdcovej činnosti je jedným z hlavných pilierov jeho sveta. Pri ňom zaspáva, pri ňom sa zobúdza a podľa neho sa pohybuje. Zo všetkých zvukov z vonkajšieho prostredia, ktoré vaše dieťa počuje, je hlas ten najčastejší. Je to tak preto, lebo vás počuje vždy dvojmo: prvý je váš hlas vychádzajúci z úst a druhým sú vibrácie, ktoré vznikajú v tele pri reči. Vibrácie vysielajú hlas k plodu veľmi efektívne. Kedykoľvek, keď rozprávate, spievate alebo kričíte, dieťa vás vždy počuje. Pri jemnej a upokojujúcej reči dieťa cíti, že je milované a chcené. Nie je to dôsledkom toho, že by rozumelo vašim slovám. Dieťa vycíti emocionálne zafarbenie materinského hlasu. Deťom neprospievajú hlasité zvuky či hrmenie rockového koncertu. Sú ešte veľmi bojazlivé a taký hluk im spôsobuje stres. Samozrejme to neznamená, že by ste museli počúvať len klasickú hudbu, aby sa dieťatku darilo dobre. Páči sa mu všetko, čo sa páči vám - ale v primeranej hlasitosti. Môžete využiť aj veľký výber špecializovaných nahrávok pre tehotné ženy a dojčatá. Vášmu drobčekovi sa bude páčiť aj váš spev (hoc by ste v súťaži odplašili porotu), čítanie či rozprávanie príbehov. Keď počúva tie isté melódie alebo to isté rozprávanie častejšie, reaguje silnejšími pohybmi alebo akýmsi „pozorným počúvaním“. V minulosti spievali svojim deťom uspávanky ženy na celom svete. Materská reč pozostáva nielen zo slov, ale predovšetkým z piesní. Spievajúci hlas má väčšinou ďaleko väčší frekvenčný rozsah ako hovorená reč. Nežný spev je pre dieťatko veľmi prospešný. Okrem vášho hlasu a emocionálneho naladenia je tu dôležitá aj zvuková podoba spevu. Je pomalší, rozťahanejší než prúd reči, dáva dieťatku čas na detailnejšie zaznamenávanie. Ponúka vám venovať sa správnemu dýchaniu či účinnejšie prekrvovať organizmus (vrátane mozgu). Je dobré, ak sa chvíľky so spevom opakujú v určitú pravidelnú dobu (riekanky a humorné detské piesne v čase bdelosti – hlavne cez deň doobeda a uspávanky po jedle a večer pred spaním). Vďaka navyknutiu si na spojenie tejto činnosti s dennou dobou - sa dieťa pripravuje na režim bdenia a spánku.

3. Sympatický - tretia cesta je tzv. komunikácia na základe vzájomnej sympatie. Fyzický a emocionálny stav dieťaťa pri narodení a v najbližších rokoch môže poskytnúť obraz o signáloch, ktoré od vás dostávalo v maternici a ako ich vnímalo. Dôležité je aj prijatie tehotenstva, teda či je dieťa želané alebo neželané, ale aj zážitky a citové stavy matky. Rozrušenie sa prenáša na plod, stresové hormóny sa cez placentu dostávajú do malého organizmu. Keď však dieťa počuje utišujúci, chlácholivý hlas matky, dochádza v jeho tele k zníženiu účinku stresového hormónu. Krátkotrvajúce stavy vášho rozrušenia by nemali pôsobiť na dieťa zvlášť negatívne, pozor však na dlhotrvajúce osobné stresy.

Komunikuje celá rodina - partner taktiež prechádza psychickými zmenami počas našej tehotnosti. Muž sa učí byť otcom už počas vnútromaternicového života dieťatka, ktoré splodil. Väčšina otcov sa časom v tehotenstve cíti odstrčených, niektorí začínajú na svoje ešte nenarodené dieťa žiarliť. Najlepším prostriedkom, ako sa zbaviť pocitu odstrčenia, často býva chvíľa, keď sa otcovi podarí stotožniť sa s myšlienkou, že bude rodičom. Aj náš partner má veľa možností zapojiť sa aktívne do priebehu tehotenstva a zažiť pritom veľa príjemného. Možností, ako sa podeliť s tehotenstvom existuje niekoľko. Začnite spoločne navštevovať tehotenské poradne. Otec sa tak naučí viac o tom, čo sa deje s jeho partnerkou a dieťaťom. Ultrazvukové vyšetrenie umožní pohľad na spoločné nenarodené dieťatko. Časom môže cítiť tiež pohyby dieťaťa, dokonca vyhmatať ručičky a nožičky, či počuť tlkot srdca bábätka priložením ucha na bruško.
Intenzívnejší kontakt by ste mali umožniť i súrodencom. Dovoľte im dotýkať sa vášho bruška alebo popočúvať ako dieťaťu búcha srdiečko. Takisto mu môžu rozprávať rozprávky, spievať pesničky alebo ho hladiť. Dokonca i zvieratá, ktoré v rodine žijú, sú už dieťaťu známe. Počuje štekanie vášho psa, mňaukanie mačky či škrekot vtáčika.

Maminka, tatinko, som tu!
Prenálna komunikácia však má aj pokračovanie. Pri prvom zoznamovaní – tzv. bondingu – ide o naviazanie kontaktu tam, kde sa predtým skončilo s prenatálnou komunikáciou. Aj taký krátky čas ako hodina po pôrode spolu s dieťaťom môže mať trvalý vplyv na nás i dieťa. Ak však prvé hodiny svojho dieťatka prespíme na operačnej sále, nemusíte si robiť žiadne výčitky. Láskyplnej náklonnosti sa dieťatku zatiaľ dostane od otecka. Po pôrode možno pozorovať, ako sa dieťa otáča za hlasom. S určitosťou dáva prednosť hlasom, ktoré počulo, kým ešte bolo v maternici. Tvár dieťatka sa rozjasní, len čo počuje váš hlas. Zvuky, ktoré mu pripmínajú pobyt v maternici – ako voda či tlkot hodín pôsobia na mnohé deti upokojujúco. Podobne reaguje aj na známe piesne či riekanky, ktoré pravidelne počúvalo pred narodením. Je krásne pozorovať, čo všetko si vaše dieťatko zo života v maternici pamätá a ako na tieto podnety reaguje.


Máme v rukách kľúč – ako pozitívne ovplyvniť svoje bábätko už pred jeho narodením a taktiež kľúč k vytvoreniu hlbokého puta medzi nami a naším drobčekom, v neposlednej rade dávame silný základ pre vytvorenie rodiny.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM