Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 7. júla 2014

Čo najbližšie k maminke - Rooming-in

„Jediný spôsob starostlivosti o novorodenca, zodpovedajúci potrebám jeho vývoja, je jeho umiestnenie v najbližšej blízkosti matky.“ prof.Švejcar

Okolo roku 1986 bolo dieťa na väčšine pôrodníckych kliník od matky po pôrode odlúčené a uložené na novorodeneckom oddelení. Matke bolo prinášané len na dojčenie.

U nás sa už našťastie preferuje skorý kontakt matky s dieťaťom a zabezpečuje sa v systéme „rooming-in“. Zavedenie tohoto systému podporil prof. Švejcar aj týmito slovami: „Jediný spôsob starostlivosti o novorodenca, zodpovedajúci potrebám jeho vývoja je umiestnenie v najbližšej blízkosti matky.“


Zdravý novorodenec je v ideálnych podmienkach po prvých 2 hodinách strávených na pôrodnej sále s rodičmi a po prechodnom období zvýšeného sledovania (asi 2 hodiny) novorodeneckou sestrou, vyšetrený  neonatológom a umiestnený v prvý deň po narodení v izbe spolu s matkou.

Existuje matka vyčerpaná pôrodom?
Mamičky, ktoré svoje dieťatko nemajú po pôrode pri sebe sú oveľa unavenejšie a vyčerpanejšie.
Prítomnosť dieťatka je pre vás výbuchom hormónov, ktoré zabezpečia načerpanie nových síl. Dieťatko je pritom často pôrodom a adaptáciou na nové prostredie unavené, a spinká, čo vám môže pomôcť prvý deň, aby ste si pospala. Navyše spoločný pobyt umožňuje včasný nástup tvorby mlieka (laktácia) a zároveň podporuje rozvoj citového puta medzi vami. Najlepší čas na prvé priloženie novorodenca je do prvých 20 až 30 minút po pôrode. Vtedy sú jeho reflexy (najmä sací) najsilnejšie. Avšak časté prikladanie sledovaním prejavov hladu dieťatka zabezpečíte najlepšiu podporu tvorby mlieka v prsníkoch.

Prítomnosť novorodeniatka je teda pre vás ako matku biologicky dôležitá:


Prisatie dieťatka stimuluje tvorbu mlieka v prsníkoch.

Plač dieťaťa stimuluje tvorbu mlieka v prsníkoch.

Dotyk jeho pokožky s prsníkom uvoľňuje hormón, ktorý znižuje krvácanie po pôrode.

Bezprostredne po narodení vzniká osobitá fáza, keď väzba medzi vami a dieťaťom, (alebo jej neprítomnosť) majú najväčší vplyv.

Postupne spoznáte temperament, potreby a prejavy bábätka. Naučíte sa prikladať dieťatko k prsníku podľa jeho požiadaviek.
Novorodenec zachytáva len veľmi úzke spektrum podnetov. Väzba s dieťaťom zvyšuje vašu zručnosť pri kŕmení a prebaľovaní, zvyšuje sa aj vaša emocionálna citlivosť. Matka, ktorá má väzbu s dieťaťom krátko po narodení, často už intuitívne vie, čo upúta pozornosť dieťaťa.

Rooming-in po cisárskom reze

V niektorých pôrodniciach sú mamičky umiestnené na pooperačné izby, kde nie je možný častý kontakt s dieťatkom. Hovorí sa (nie je to však vždy tak), že po cisárskom reze príde mlieko až na druhý až tretí deň pop operácii. Mamičky však ležia bez akejkoľvek stimulácie bradaviek na lôžku, čo je podľa mňa hlavným dôvodom neskorého nástupu laktácie. (Prakticky teda mliečko príde v čase, keď už je matka v stálom kontakte s dieťaťom a bradavka je stimulovaná).
Postupne po nabratí síl je veľmi účinné si stimulovať bradavky každé 2 hodiny, prípadne požiadať sestričku o sterilnú skúmavku, do ktorej môžete zbierať kvapky kolostra a odovzdať ich novorodeneckej sestričke pre potreby svojho dieťatka. 

Po operačnom pôrode sa dieťatko zvyčajne necháva na izbe až na druhý až tretí deň po pôrode, keď už sú mamičky schopné sa o novorodenca postarať. Častým prikladaním a reagovaním na prejavy hladu dieťatka sa laktácia taktiež dostaví. Účinne by mali všetkým matkám pomáhať v starostlivosti o dieťa skúsené novorodenecké sestry, laktačná sestra, pôrodné asistentky na oddelení šestonedelia a lekári.
Práve v nemocnici je vhodný čas na všetky vaše otázky týkajúce sa ošetrovania, prebaľovania, kúpania, polohovania a dojčenia novorodenca. Nebojte sa opýtať..

Zdroj fotografií: vlastný archív
Ďakujem Elinkinej maminke za poskytnutie fotografie.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM