Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 7. júla 2014

Bonding - matka a dieťa

Väzba medzi matkou a dieťaťom má podstatný význam. Všetko, čo žena robí a hovorí svojmu dieťaťu po narodení – cukrovanie, maznanie, hladkanie či dokonca aj pozeranie majú iba jediný význam: Chrániť dieťa a starať sa o jeho blaho.
Intimita medzi matkou a novorodencom je ťažko vysvetliteľná, i keď sa dá ľahko pozorovať. Deti, ktorým je ukazovaná séria veľkých fotografií žien, rozpoznajú svoju matku, i keď ju ešte nevideli.

Týždenní novorodenci s nechuťou reagujú na mlčiacu matku, zakrývajúcu si tvár maskou. Pľuvajú, pijú menej, úzkostlivo sa rozhliadajú a zle spia. Štúdie ďalej ukázali, že po dvoch týždňoch rozlišujú pach matkinho podpažia od pachu iných žien.


 
Ignorovanie novorodencov vzdialených od matky môže vyvolať reakcie ako je protest a zúfalstvo, ktorá biochemicky vedie k poruchám, ako je hyperaktivita alebo naopak malá aktivita, panické stavy a depresie v dospelosti. Ovplyvnený je taktiež milostný a sexuálni život, naväzovanie vzťahov a schopnosť viesť šťastný manželský život.
Dr. Kennell a jeho kolegovia zistili, že väzba medzi matkou a dieťaťom, ktorá vzniká bezprostredne po narodení, spája matku s dieťaťom omnoho tesnejšie.
Matky, ktoré prvú hodinu svojho dieťatka prespia na operačnej sále, si nemusia robiť žiadne výčitky. Láskyplnej náklonnosti sa dieťatku zatiaľ dostane od otecka. Pre neho je to jedinečná príležitosť nadviazať k dieťatku skutočne silný vzťah. Matky by nemali mať pocit, že zameškali niečo, čo sa nedá dohoniť. Napríklad metódami detskej masáže môže matka dieťaťu vynahradiť veľa, na čo nemala v okamžiku pôrodu ani pomyslenie.
Príroda zašla veľmi ďaleko vo svojom „projekte systému väzby“, ktorý veľmi presne zodpovedá potrebám novorodenca. Nielenže dramaticky mení správanie dospelej ženy, ktorá už má za sebou dvadsať alebo dvadsaťpäť rokov života, resp. i viac, ale mení ho presne tak a na také časové obdobie, ako to dieťaťu najlepšie vyhovuje.
Aby dieťa emocionálne, intelektuálne a fyzicky prospievalo, potrebuje osobitný druh láskyplného zaobchádzania a starostlivosti, ktoré v matke môže plne rozvinúť len väzba s dieťaťom. V systéme väzby je pripravené plniť svoju úlohu aj dieťa. Pretože nie je schopné samo sa najesť, obliecť alebo ochrániť sa, zvuky, ktoré vydáva, i jeho pohľady, sú osobitne uspôsobené na to, aby vyvolali milujúcu, ochrannú odpoveď u tých, ktorý to urobia.
Keď žena vidí svoje novorodeniatko prvý raz, inštinktívne vystrie ruky, aby ho k sebe privinula. Táto najprirodzenejšia reakcia na svete, ako každá iná stránka väzby medzi matkou a dieťaťom, tiež napĺňa špecifickú a podstatnú potrebu dieťaťa.
Láska je pri narodení nielen emocionálnou potrebou pre dieťa, ale biologickou nevyhnutnosťou. Bez nej a bez maznania a objímania by dieťa doslova zahynulo. Táto situácia sa nazýva marazmus, pochádza z gréckeho slova a znamená „chradnúť“. V priebehu 19. storočia usmrtila viac ako polovicu narodených detí. Aj v prvých rokoch 20. storočia bolo chradnutie príčinou takmer všetkých úmrtí v domovoch pre nájdencov. Ak to vyjadríme veľmi jednoducho a stroho, tieto deti zomreli pre nedostatok maznania. Dnes už máme menej prípadov marazmu, no nanešťastie ešte stále sú medzi nami zanedbávané deti. Aj trocha poláskania urobí s dieťaťom „hladným po láske“, malé zázraky.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM