Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

nedeľa 25. januára 2015

Soor dieťatka a kvasinková infekcia bradaviek

Ak za mnou mamička príde s tým, že má krvavé, bolestivé a popraskané bradavky, alebo bolesť v priebehu dojčenia,  ako prvé zisťujem 2 veci. Či bolo dieťatku skontrolovaná uzdička na jazýčku (ak áno, opätovne si ju skontrolujem, lebo sa mi už stalo, že dieťatku bola prestrihnutá, no v nedostatočnej miere a tak opätovne nastal ten istý problém). Druhým problémom a jedným z najčastejších býva kvasinka.

Po pôrode sa ešte v nemocnici učíte odpovedať na základné požiadavky vášho bábätka.. spoznávate jeho rytmus, kedy si pýta papať, kedy je unavené a chce spinkať... kedy je vhodná doba prebaliť ho. A učíte sa dojčiť, dojčením. Nie je to vždy ľahké, avšak ak má bábätko dobre rozvinuté reflexy, naučí sa a papá čím ďalej viac a prisáva sa čoraz s menšími problémami. Pri prisatí dávajte pozor najmä na spodnú peru dieťatka aby bola vyvrátená smerom von.. Ak bude dovnútra, môže bradavke ublížiť, teda ju treba povytiahnuť. Toľko k technike. Inak je to len o pravidelnom skúšaní, hladaní polôh, pri ktorých sa aj vy aj bábätko cítite maximálne komfortne.

Zo skúsenosti viem, že dojčenie je pre mnohé mamičky bolestivé. Nebolo to inak ani pri mne, prvé sekundy prisatia jednoducho bolia. Potom to už je fajn. Táto bolesť pominie pri konci šestonedelia, teda nie nadarmo je tých 6 týždňov takou rehabilitáciou..

Ak však dojčenie bolí po celú dobu prisatia na bradavke, môže tu byť iný skrytý problém ako je kvasinka.

Preto je pre mňa nutnou informáciou pri bolestivých bradavkách aj to, či sa celkovo cítite dobre, či nemáte kvasinkovú infekciu v tele prejavujúcu sa na iných miestach (pošva, alebo kožná forma), prípadne či dieťatko nemá na jazyku či inde v pusinke soor - biely hustý povlak.

Ak aj nie, nevylučuje sa pôvod bolesti - kvasinka - aj bez viditeľných prejavov u Vás alebo bábätka.
Povedzme si teda čo tá kvasinka vlastne spôsobuje a ako si s ňou hravo poradiť, aby sme mohli dojčiť aj naďalej.

Kvasinka spôsobuje kandidózu - je to ochorenie spôsobené (najčastejšie) kvasinkami rodu Candida albicans. U bábätiek sa stretávame s kandidózou ústnej dutiny, kde je jej vznik aj najlepšie viditeľný. Toto ochorenie sa nazýva soor - prejaví sa ako biely povlak na jazyku, na vnútornej strane líc a perí.
Na bradavke kvasinku spoznáme najmä podľa bolesti v priebehu celého dojčenia. Bradavka je červená, šupinatá a lesklá, bolí, svrbí alebo páli.

Soor na jazyku, podnebí a hornej pere
Soor v pusinke dieťatka môže veľmi ľahko vzniknúť napr. pri vrackaní, kedy sa mlieko vracia do ústnej dutiny a keďže je sladké, kvasinky sa rýchlo pomnožia. Avšak nie každé vrackajúce dieťatko dostane soor.  Taktiež stačí jedna fľaša, ktorá ho dieťatku spôsobí.
Kvasinkou sa môžete infikovať na bradavke z ústočiek dieťatka, alebo z vlhkého prostredia v podprsenke, na prsných tampónoch a vložkách. Ak sa na bradavke nachádzajú čo i len mikroskopické trhlinky, veľmi ľahko sa infikujú. Takáto ragáda vzniká náhle a veľmi dlho sa hojí napriek správnemu priloženiu bábätka. Pôvod môže byť tiež ako som spomínala kvasinkou, ktorá napadla inú oblasť vášho tela.
Soor býva taktiež príčinou vzniku bolestivých ragád. Najlepšou prevenciou je po nadojčení odstriekať pár kvapiek zadného mlieka, to rozotrieť po bradavke a dvorci a nechať voľne preschnúť na vzduchu.

Soor na jazyku, podnebí, hornej a spodnej pere
Môžem dojčiť, keď mám ragády a moje dieťatko dostane soor?
Liečba sooru vytieraním antimykotických roztokom
Dojčíme bábätko naďalej. Súčasný problém ragád na prsníku a sooru v ústočkách dieťaťa so sebou úzko súvisí. Ragády na prsníkoch liečime s pomocou lekára rovnako ako soor pomocou pediatra. Práve infekcia v ústach dieťatka môže byť príčinou opakovaného infikovania bradaviek.
Na liečbu sú vhodné roztoky s protiplesňovými (antimykotickými) účinkami (tieto lieky sú len na lekársky predpis). Pri vážnejších stavoch sa podávajú celkové antimykotiká.

Liečba sooru
Pri prvotnej liečbe ako prvú pomoc môžeme využiť roztok sódy bikarbóny, ktorý zmení ph v ústočkách dieťatka. Liečený soor by mal do týždňa vymiznúť. Ragády spôsobené kvasinkovou infekciou liečime okrem už vyššie spomínanej liečby aj pomocou obmedzenia cukrov v strave. Upravením životosprávy pomôžeme efektívnejšej liečbe.

Niekedy stačí zmena prostredia v ústočkách a soor vymizne spontánne. Ako prvá pomoc nám poslúži vytieranie ústočiek roztokom sódy bikarbóny. Roztoky s antimykotickými účinkami predpisuje pediater. Vytierame nimi postihnuté miesta pomocou gázy (video dole). Pri vážnejších stavoch  sa podávajú celkové antimykotiká.
Liečba bradaviek
Ako prvá pomoc môže poslúžiť aj roztok sody(1 čajová lyžička sody bikarbony na 1 dcl prevarenej vody), Účinnejšou liečbou je lokálna antimykotická mastička s účinnou látkou klotrimazol. Pri ťažkom priebehu infekcie je vhodné navštíviť kožného lekára alebo gynekológa. Pokiaľ infekcia pretrváva, je vhodné systémové preliečenie - podaním lieku s obsahom flukonazolu. (Prečítajte si tiež článok ragády)
Ošetrovanie a hygiena prsníkov
Všetky mastičky, ktoré sa používajú, by mali byť aplikované len v tenkej vrstve po každom dojčení. Treba ich nechať zaschnúť na vzduchu, aby sa vsiakli do pokožky. Lokálne mastičky použité na bradavke sa cez črievka dieťatka nevstrebávajú a dieťa by tak ohrozovať nemali. Pokiaľ lekár neodporučí iný postup, nemusia sa bradavky pred nasledujúcim dojčením umývať. Mastičku je dobré natierať až do vymiznutia všetkých príznakov infekcie. Časté umývanie prsníkov môže bradavkám len uškodiť (a to nielen pri už vzniknutých ragádach). Umývanie zbavuje kožu ochrannej tukovej vrstvy a spôsobuje bolestivosť bradaviek. Dieťa je taktiež navyknuté na vôňu prsníka a tela svojej matky. Vhodné je prsníky umývať iba raz denne bez použitia mydiel, sprchových gélov a iných kozmetických a dezinfekčných prípravkov.

LIEČBA KANDIDÓZY PATRÍ DO RÚK LEKÁRA!
Ďakujem Anabelkinej maminke za súhlas s uverejnením fotografií a videí..

Soor v pusinke:



Viac zaujímavého nájdete na:
INSTAGRAM:   lipirea_blog
Facebook: Lipirea

Po vyčistení antimykotickým roztokom:

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM