Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

utorok 27. januára 2015

Výchova detí k dojčeniu

V minulosti mali deti vzor v dojčení priamo vo svojom dome. Poväčšinou mali ženy veľa detí alebo bývali početné rodiny spoločne - tak deti mohli vidieť dojčenie svojej matky, sestry či susedy. V dnešnej dobe sme len my najväčším vzorom pre svoje deti. Výberom vhodnej literatúry a hračiek ich vieme naučiť vnímať dojčenie za niečo krásne, prirodzené a im vlastné.
 
Ako naučiť svoje deti k prirodzenej viere vo svoje schopnosti dojčiť?
 
V niektorých kultúrach je a aj v minulosti bolo úplne prirodzené dojčiť svoje dieťa. Tak ako každý cicavec svoje mláďa kŕmi materským mliekom, tak aj ženy kŕmia  deti svojim mliekom. Z generácie na generáciu sú  s láskou odovzdávané skúsenosti a rady.

V 19. storočí sa v bohatých rodinách dojčenie biologickou matkou nepokladalo za vhodné, preto si rodiny najímali dojku. V 70. rokoch 20. storočia vládla u nás predstava, že len umelá výživa je pre dieťa to najlepšie. O dvadsať rokov neskôr boli noviny plné jednoznačných tvrdení o tom, že materské mlieko je pre dieťa absolútne nenahraditeľné. Teda názory doby sa menia. Bohužiaľ dnes, aj keď vieme ako je materské mlieko kvalitné a že sa mu umelá výživa nikdy nevyrovná,  nie každá mamička svoje dieťatko dojčí (často len z nedostatočnej opory či pomoci). Marketingové kampane na propagáciu umelej výživy ešte aj po 30.- 40. rokoch stále majú negatívny dosah pre dnešnú dobu. Naše mamy boli kampaňami tlačené uveriť, že ich mlieko nie je také cenné ako umelá formula, a teda jediné, čo teraz svojim dcéram zo svojej skúsenosti vedia poradiť pri prvom probléme je kúpu umelého mlieka.



Výchova pozitívna k dojčeniu

Keď je bábika hladná, dostane papať :o)
 
1. Buďte príkladom (či už sa vám vaše deti podarilo dojčiť alebo nie) a učte svoje deti, že bábätko po narodení "papá mamičkino mlieko z prsníka".
 
 
 
2. Ak je vo vašom blízkom okolí dojčiaca mamička ukážte dieťaťu ako dojčenie vyzerá.


 
3. Vyberajte detskú literatúru propagujúcu a znázorňujúcu dojčenie dieťatka.
 


4. Inšpirujte dieťatko pri hre - napríklad pri hre s bábikou nepoužívajte na kŕmenie fľašku (prípadne keď už dieťatko fľašku používa prízvukujte, že s ním bábika pije čajík alebo vodičku a porozprávajte mu o dojčení).
 



Literatúra

 

Kniha Budem mať malého súrodenca


Detská kniha od vydavateľstva Matys s ilustráciami od Ully Bartl, s časťami na vyťahovanie a odklápanie je plná informácií o tehotenstve, vývoji bábätka v brušku, o pôrode, dojčení a starostlivosti o bábätko. Špeciálne pripraví staršieho súrodenca na svoju novú úlohu - byť dobrá staršia sestra alebo brat.



V knihe mamička oznamuje malej Lenke, že sa im o nedlho narodí malé bábätko - jej súrodenec. Lenka, ako veľa iných detí, absolvuje s mamičkou ultrazvukové vyšetrenie, hľadá s rodičmi vhodné meno pre bračeka a chystá s maminkou výbavičku. Kniha obsahuje mnoho informácií, a to formou, akou im dieťatko ľahko porozumie.



 
"Keď Lenka spieva alebo sa s bábätkom rozpráva, bábätko sa v brušku teší..."
 
 
Z každej dvojstránky sa dieťa dozvie veľa nových informácií: 
 - Budeme mať bábätko
- Čo sa deje v brušku
- Čo robí dieťa v brušku
- Čo potrebuje bábätko
- Dieťatko sa už narodí
- Čo robí novorodeniatko po celý deň
- Staršia sestra, mladší braček


 "Bábätká pijú mliečko z mamičkinho prsníka. Nazýva sa to dojčenie."


 
V knižke je niekoľko krát znázorňované dojčenie a spoločné spanie.
 
 
 
 

 

Kniha O Dorotkinom mliečku

 
 
"Veselý príbeh dojčeného dievčatka, ktoré pod vianočným stromčekom čaká veľké prekvapenie. Knižka pripravuje deti na príchod nového súrodenca a zobrazuje dojčenie v chvíľach pohody a nepohody, až do Dorotkinho prirodzeného odstavenia." Knihu napísala Diana Vasilenková a ilustrovala ju  Eva Škandíková.
O autorke: "Ako každá z mám, chce aby jej dieťa vyrastalo s knihami. Materskú dovolenku využila na ukončenie doktoranského štúdia na Ekonomickej univerzite a napísaniu knižky pre deti. Inšpiráciou jej bolo vlastné dieťa a téma dojčenia, v ktorej sa nebolo ľahké počas tehotenstva zorientovať. Dobrovoľne sa zapája do propagácie dojčenia v duchu vrátiť deti na hruď mamám."
 
 
O knihe napísali:
 
 
 
Mgr. Michaela Mrowetz - česká klinická psychologička, psychoterapeutka a súdna znalkyňa. Podporuje spoločnosť v empatickom a kontaktnom vzťahovom rodičovstve a podpore rannej väzby:

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

My mame prave tuto knizku budem mat surodenca a je vazne super, odporucam kazdemu.

INSTAGRAM