Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

streda 3. decembra 2014

Podpora tvorby materského mlieka

Materské mlieko sa tvorí ešte v tehotenstve, a je ovplyvňované hormonálne u každej tehotnej ženy. Po pôrode je však pokračovanie týchto procesov ovplyvnené stimuláciou - teda prikladaním a pitím dieťatka. Platí tu priamo umérne, že čím viac mlieka dieťatko vypije, tým viac mlieka sa v prsníkoch na novo vytvorí. A naopak čím menej sa prsníky vyprázdnia, tým menej mlieka sa vytvorí.

Nemôžeme teda čakať, že ak dieťatku prvé dni neponúkame a neprikladáme ho k prsníku každú chvíľu (každé 2 - 3 hodiny alebo aj častejšie), že sa zrazu spustí ohromné množstvo mlieka. Teda ak po cisárskom reze ležíme bez pravidelnej stimulácie bradaviek viac ako aj 24 hodín, je úplne normálne, že sa tvorba mlieka naplno spustí, až pri pravidelnej stimulácii, čo však pre dieťatko môže znamenať už zvýšenú potrebu a nespĺňanie prírastkových noriem v nemocnici, a sme tam kde sme nechceli byť.
Účinnou pomocou je sterilná skúmavka, ktorú by ste mali mať pripravenú pre každý prípad, a mliečko si odstriekavať rukou každé 2 hodiny, ak dieťatko pri sebe nemáte. Teda po prebudení z narkózy a prespatí môžeme začať so stimuláciou. Čím skôr, tým lepšie. Odstriekané mlieko môžeme poslať bábätku, ktoré poteší aj pár kvapiek. A vy uvidíte ako bude mliečko pribúdať každým odstriekavaním. Ak vieme, je dobré si odstriekavať každé 3 hodiny krátko jeden a krátko druhý prsník (3minúty).

Ak sa po cisárskom reze neviete vhodne nastaviť aby mliečko tielko do skúmavky, stimulujte bradavky a mlieko môže tiecť do plienky, ktorú si uložíte pod seba, alebo poprosíte sestričku aby vám skúmavku nejako pripevnila pod prsník, aby vám mlieko kvapkalo do nej.

Pravidelne sa stretávame s úžasnou vetou zdravotníkov: ak nepriberie, nepôjdete domov... Avšak nemôžeme čakať, že dieťatko ten 3. deň veľa priberie, keďže toho veľa vyciká a vykaká, čistí sa. A mlieka zatiaľ nie je toľko aby sa ukázalo na váhe, aj keď to neznamená, že tam nie je. Teda veta ak nepriberie, nepustíme vás domov, nie je namieste. Počítajte s tým, že ten 3. deň jednoducho nepriberie. Priberať začne až neskôr. Teda veľakrát počujeme na miesto povzbudenia slová, ktoré teda nie sú veľmi motivujúce.

S ďalšou vetou, ktorá je pre mňa úplným výsmechom je: "Neplačte, stratíte mlieko!" Samozrejme, že po pôrode telom pučia hormóny, ktoré nevieme zo seba nijako inak dostať ako plačom - teda je úplne prirodzené, že sa nám chce plakať. Väčšinou je to v ten 3.deň po pôrode, kedy by som všetky návštevy jednoducho zrušila.
V 3. deň po pôrode je pre ženu na šestonedelí hotová "makačka". Ráno sa zobudí (ak spala v noci) na meranie teploty o 6, umyje sa upraví, príde 1. vizita izbového lekára, príde vizita lekára oddelenie, prinesú raňajky, mamička medzi tým samozrejme dojčí a prebaľuje, prezlieka pogrckané a pokakané oblečenie. Volajú ju na ultrazvuk, príde, zakusne si rohlík z raňajok, príde detská vizita, sestrička volá na skríning na novorodenecké, príde obed, dojčí sa, prebaľuje, prezlieka uspáva, príde sestrička na skríning ušiek, volá sestrička na kúpanie na novorodenecké, mamička stihne vychlípať polievku z obedu, dojčí, prebaľuje a hneď sú 3 hodiny a plná hala návštev, to je dosť aj na odpočinutého človeka, nie to ženu po pôrode s rozbúraným telom a rozbujnenými hormónmi.
Preto keď počujete, že nemáte plakať, lebo nedajbože stratíte to málo mlieka, čo máte, poviem vám jedno: "Kľudne sa vyplač, uľaví sa ti a mlieko sa ľahšie spustí." Verte mi, je to zázračný poznatok!

Pitný režim a iné podporné prostriedky sú samozrejme veľmi dôležité pre zvýšenie tvorby materského mlieka, avšak bez častého vyprázdňovania jednoducho nefungujú. Podpora mamičky a pravidelná stimulácia prsníkov je ten pravý liek na nedostatok mlieka!

Teda keď viete to, že prsník pracuje na základe rovnice DOPYT - PONUKA a PONUKA - DOPYT, nemusíte byť odborník aby ste pochopila, že bez toho aby sa prsník stimuloval a často vyprázdňoval to nejde. 

Najefektívnejšia podpora tvorby mlieka je efektívne dojčenie.


Bylinky podporujúce laktáciu - senovka grécka a Benedikt lekársky - bývajú účinné, avšak aj bylinky sú drogy (lieky) so svojimi vedľajšimi účinkami, tiež prechádzajú do mliečka. Preto treba sledovať ich vplyv a v prípade negatívnych účinkov ich obmedziť či úplne vynechať.



Ďalšie u nás dostupné bylinky

fenikel obyčajný 
aníz 

majorán 

kôpor 

jastrabina lekárska 

alfalfa

rasca

Lieky na podporu tvorby mlieka

(sú na predpis a ich používanie treba konzultovať s lekárom) 
oxytocín – vypudzuje mliečko z alveol mliečnej žľazy, používa sa v prípade, že sa mliečko ťažko spúšťa. Pomáha najmä, ak v prsníkoch mliečko je, no zle sa spúšťa – kvapká sa po kvapke do nosných dierok cca 5 minút pred dojčením. Môže ho predpísať gynekológ.

Čo ešte pomôže?

Všetko, čomu veríte…. nakoľko rýchly tok mlieka má na svedomí už spomínaný hormón oxytocín. Pokiaľ niektorému prostriedku veríte, mliečko sa bude lepšie uvoľňovať, prsníky následne lepšie vyprázdňovať a mliečka bude naozaj viac.

Celkovo pomáha veriť vo vlastné schopnosti, nepochybovať o sebe. Som schopná dojčiť a dojčiť aj budem.

Pokiaľ z nejakého dôvodu nemôžete dojčiť priamo z prsníka nepodceňujte odsávanie mlieka! Je dôležité z hľadiska ďalšej tvorby mlieka a taktiež sa môžete vyhnúť problémom, ako sú upchaté mliekovody či zápal prsníka.
Pomôže aj stláčanie prsníka, kedy pomáhame dieťatku vyprázdniť prsník a dávame tak priestor na tvorbu ďalšieho mlieka.

Môže vám pomôcť aj takáto masáž chrbta:


alebo masáž prsníkov:





Obrázok: http://meheandthem.wordpress.com/2012/03/15/breastfeeding-pleasures/


Ak aj napriek všetkej snahe dojčenie nejde, môže byť problém aj v nedostatočne vyvinutej mliečnej žľaze, alebo iným deformitám a vývojovým vadám, prípadné podozrenie sa vyšetruje ultrazvukovým vyšetrením.

Dojčenie je dôležité, ale povedzme si či natoľko, aby Vám prerástlo cez hlavu a trápili ste sa dlhé mesiace nervozitou, sklamaním a pocitmi neúspechu. Nie ste zlá matka, len preto, že nemôžete dojčiť, urobili ste pre to všetko a dali ste dieťatku, čo ste mali a mohli. Najdôležitejšie je byť spokojnou mamičkou pre svoje bábätko, či už ho kŕmite z prsníka alebo ho s láskou držíte v náručí a kŕmime inak...

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM