Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

piatok 18. apríla 2014

Odstavenie dieťaťa

„Srdce matky a materské mlieko nemožno ničím nahradiť.“

Toto ľudové príslovie nám napovie, ako blízko má k sebe dojčenie a láska, a aký veľký význam má pre dieťa samotné materské mlieko. Už aj krátke obdobie dojčenia znamená pre detský organizmus prísun množstva protilátok, blahodárne pôsobí na trávenie, nehovoriac o citovej väzbe medzi matkou a novorodencom, ktorá sa práve dojčením vytvára a prehlbuje.





Je lekársky potvrdené, že zdravé, donosené, plne dojčené dieťa nepotrebuje do 6. mesiacov žiadne príkrmy, dokonca ani tekutiny naviac.

Úplne odstavenie dieťaťa je často diskutovanou otázkou v oblasti výživového poradenstva malých detí. Existuje preň ideálny čas?

Keďže dojčenie predstavuje silný vzťah medzi matkou a dieťaťom, malo by byť ukončené vzájomnou zhodou na oboch stranách. Najdôležitejšie v celej problematike odstavovania teda je, aby dĺžka dojčenia vyhovovala potrebám matky a taktiež potrebám dieťatka.

Odstavenie dieťaťa (aj keď nie úplne odstavenie) začína okamihom, kedy príjme prvý príkrm. Privčasné odstavenie (do 5. mesiaca života) môže znamenať množstvo rizík a dôsledkov (chorobných procesov), ktoré sa prejavia v krátkom čase po odstavení, alebo v neskoršom veku ako dôsledok chýb vo výžive dieťaťa. Prechod na umelé mlieko je najlepšie posúvať na čo najneskorší čas, pretože je častým alergénom. Dlhé dojčenie sa odporúča hlavne matkám s alergickou anamnézou. Materské mlieko už po 6. mesiacoch však nepokrýva všetky nutričné a energetické potreby dieťaťa. Naďalej zostáva pre bábätko významným zdrojom potravy a tiež zdrojom lásky.

Medzi 1. a 2. rokom je materské mlieko doplnkom výživy, pretože poskytuje časť mliečnej dávky (väčšinou tretinu až polovicu). Stále má však veľmi dôležitú funkciu v posilňovaní imunitného systému dieťaťa. Do popredia sa dostáva, psychický vplyv dojčenia – kedy dieťa hľadá pri prsníku lásku, útechu a bezpečie. Pri prsníku sa ráno budí a večer zaspáva.

Po 2. až 3. roku však náhle rozhodnutie na odstavenie môže byť pre oboch veľmi ťažké - hlavne kvôli spomínanej psychickej naviazanosti na prsník. Dieťatko môže nadobudnúť dojem, že spolu s prsníkom mu bola odobratá aj láska. Nebude vedieť pochopiť, prečo zrazu nesmie robiť to, čo bolo od začiatku pre neho prirodzené a na čo malo kedykoľvek nárok.

Dojčenie ani po 3. - 4. roku nie je škodlivé ani pre dieťa, ani pre vás. Z hľadiska akéhosi komfortu matky a dieťaťa je však tento vek takou nepísanou hranicou. Stále však platí pravidlo – záleží len na rozhodnutí matky a rozhodnutí jej dieťatka.


Ako odstavovať?

Odstavenie od prsníka je pre množstvo matiek problematické. Niekedy nastáva príliš skoro - pre matky -keď dieťa samo začína prsník tvrdohlavo odmietať (napriek tomu, že matka má dostatok mlieka), alebo tvorba mlieka neustále klesá bez toho, aby matka mohla tento proces zastaviť (ak je matka napr. v psychickej nepohode).
Iné matky by dieťa radi odstavili, pretože ho považujú za dosť veľké, avšak deti (hlavne v noci) neakceptujú nič iné ako prsník matky. Ďalšie matky z presvedčenia dojčia svoje deti aj po 2. a 3. roku života. Všetko je len na rozhodnutí matky a dieťaťa, rady starých mám o tom ako je ťažké odstaviť veľké dieťa by nás nemali ovplyvniť. Dôležitý je náš pocit a presvedčenie. 

Odstavovanie môže prebiehať prirodzene, postupne alebo náhle.

O prirodzenom odstavovaní hovoríme vtedy, ak dieťatko samo začne odmietať prsník. Je nádherným rešpektovaním vzťahu matky a dieťaťa a ich vzájomných potrieb.

Ideálne je aj postupné odstavovanie, v priebehu niekoľkých týždňov, ktoré však už vychádza z rozhodnutia matky. Dieťatko si tak ľahšie zvykne a i pre matku je tento spôsob jednoduchší. Produkcia mlieka sa postupne znižuje a nedochádza k bolestivým stavom ako pri náhlom ukončení. Zásadou je dojčenie neponúkať, ani striktne neodmietať. Aby sa dieťa dojčenia vzdalo, je vhodné ponúknuť tesne pred obvyklým časom pri prsníku rovnako príťažlivú náhradu (zdravé jedlo alebo zaujímavú hru). Táto metóda najlepšie funguje, keď si vaše dieťatko na dojčenie ešte nespomenulo.
Najprv obmedzujte denné dojčenie, najlepšie v dobe, keď má dieťa oň najmenší záujem. Ranné alebo dojčenie pred zaspávaním vynechávajte na poslednom mieste. Pritom vysvetliť dieťatku napr., že mliečko sa vám pomaly míňa a je ho čoraz menej a jeden deň mliečko prestane tiecť úplne.

Pri väčších deťoch mnoho matiek uprednostňuje náhle odstavenie – z dňa na deň. Dieťatku sa vysvetlí, že mamička už nemá mlieko. Mamičky majú aj rôzne triky, ako napr. zafarbenie psnikov, zaviazanie jemne obväzom, prelepenie bradaviek... atd. Väčšinou sa táto metóda neobíde bez plaču. 
Ak treba dieťatko z rôznych dôvodov od prsníka odstaviť náhle v čo najkratšom čase, venujte mu veľa pozornosti a lásky. Môžete využiť nosenie dieťaťa v šatke či nosiči, hladkanie a detské masáže. Často sa však tento spôsob nezaobíde bez vytrvalého plaču. Naliate prsníky odstriekavajte iba do pocitu úľavy. Predíde sa ním retenciám a zápalom. Vhodné sú aj studené a tvarohové obklady a šalviový čaj.

Najlepším ostavovaním je prirodzené a postupné odstavenie. Hlavným pravidlom však v celom procese odstavovania je trpezlivosť a láska.  

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Krásny príspevok. :-) ďakujem v mene asi všetkých maminiek a tehuliek

Anonymný povedal(a)...

Moja dcerka sa odstavila sama v dvoch rokoch. Jeden vecer uz proste prsnik nechcela. Ale teraz dojčím syna už skoro 3 roky a neako nevyzera ze by sa chcel sam odstavit.... Uvidime, skusim ho uz zacat postupne odstavovat :) chcelo by to podrobny navod :P

Anonymný povedal(a)...

Podľa mňa viac trpí pri odstavení matka ako dieťatko :-(

Anonymný povedal(a)...

Čítam vaše publikácie... ale v letáčiku je písané, že vraj sa Vigantol nesmie užívať počas tehotenstva?! čo Vy na to?? Vitamín D spôsobuje nejaké defekty? ďakujem

Janka K.M povedal(a)...

Užívanie Vigantolu v tehotenstve je viazané na odporučenie lekára - teda na lekársky predpis. V príbalovej informácii vigantolu je uvedené: "Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, než začnete užívať tento liek.
Pri užívaní vitamínu D v tehotenstve je zvýšené riziko poškodenia plodu zapríčineného zvýšenou hladinou vápnika v krvi a prienikom vitamínu D cez placentu. Vitamín D preniká do materského mlieka, u dojčených detí však neboli pozorované príznaky z predávkovania."
Áno, veľký nadbytok vitamínu D môže pôsobiť na plod toxicky. Naopak nedostatok vitamínu D sa prejavuje znížením hustoty kostí plodu, spomalením jeho vývoja a teda nižšou pôrodnou hmotnosťou. Pri veľkom nedostatku sa môže vyskytnúť až rachitída.
Samozrejme vitamin D je v tehotnosti významný, no jeho zdroj môže byť práve v strave - nachádza sa v rybom tuku, vajíčkach (žĺtkach), mlieku a v masle. Netreba preháňať aj užívanie výživových doplnkov pre tehotné. Najlepší je taký zdravý stred.

Anonymný povedal(a)...

ďakujem za skorú odpoveď :-) ja osobne ho mám nedostatok, iba 19,0 /norma30-50/ a plánujem babätko, tak podľa Vás by som ho mala užívať a ak áno, tak koľko kvapiek, vopred ďakujem za názor či radu :-)

Janka K.M povedal(a)...

Liek Vigantol je čisto na odporučenie a predpis lekára. V tehotenstve je vitamín D obvzlášť dôležitý, preto treba na jeho nedostatok upozorniť lekára (ak o ňom ešte nevie). Ja by som odporučila stravu bohatú na tento vitamín, prípadne z osobnej skúsenosti môžem doporučiť Calcium plus vit.D (dostať ho v lekárni od rôznych firiem).

INSTAGRAM