Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

streda 25. marca 2020

Sandiferov syndróm


Sandiferov syndróm bol pomenovaný po neurológovi Paulovi Sandiferovi a M. Kinsbourneovi, ktorí v roku 1962 popísali stav, kedy dieťatko pohybmi celého tela spojili s horným gastrointestinálnym traktom spolu s neurologickými prejavmi. Tento stav sa môže vyskytovať ako u detí, tak i pri dospievajúcich.
Je to kombinácia gastroezofageálneho refluxného ochorenia so spastickou torticollis a dystonickými pohybmi tela s hiátovou herniou alebo bez nej. V jednoduchosti je popísaný ako umiestnenie hlavy, ktoré poskytuje úľavu od nepohodlia spôsobeného skrytým kyslým refluxom. Teda môžeme ho pripísať ako jeden z prejavov skrytého refluxu.
Poznáte ho podľa typického obrazu tela:
- zaklenutie hlavy
- zadné vyklenutie
- hlava a krk dieťaťa sa môžu otáčať na jednej strane
- nohy a chodidlá na druhej strane
- dieťa môže vyzerať stuhnuto
- môžu mať obdobia plaču
- ťažšie sa utíšia 
- rozmiestnenie paží a trupu
 
 
Syndróm Sandifera sa považuje za detskú poruchu. Vo svete refluxu dojčiat sa považuje reflux za posun na ďalšiu úroveň - neurologickú. Väčšina rodičov sa bojí smrti hneď, ako si to všimnú, pretože sa môže podobať príznakom záchvatov. Určite však nie je dôvod na paniku! Tieto prejavy nie sú život ohrozujúce, hoci môžu vyzerať veľmi znepokojivo.
 
Ak sa jedná o Sandifera, vyšetrenia ukazujú, že reakciu nespôsobujú žiadny neurologický stav. Bohužiaľ je táto reakcia spôsobená BOLESŤOU.
Aby sa teda deti zbavili bolesti, mala by sa riešiť a liečiť problematika skrytého kyslého refluxu. Dieťatko sa danou polohou dáva do tejto polohy, akoby v nej hľadá úľavu.
Keď sa vylieči alebo vymizne skrytý reflux, Sandiferov syndróm odchádza tiež. Dieťatko bude spokojnejšie a šťastnejšie.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM