Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 30. marca 2020

Dojčenie treba najmä ochraňovať




Boli časy, kedy umelé mlieko bolo propagované a materské mlieko klesalo na hodnote, alebo bolo ľahko nahraditeľné. Firmy, ktoré vyrábali umelé mlieko propagovali svoje výrobky ako niečo nielen podobné - ale dokonca totožné. Dnes u nás už našťastie tieto časy pominuli a prevažná časť slovenských žien pozná hodnotu materského mlieka. Vedia, že mlieko od nich je to najlepšie pre bábätko.
Nie je tomu tak však ešte bohužial vo všetkých krajinách, čo sa dúfam časom zmení. 
Dojčenie treba OCHRAŇOVAŤ! Pozrime sa trošku lepšie na dnešný stav podpory dojčenia v nemocniciach. Mamičky pobehujú s fľašami po oddelení a striedajú sa pri ohrievačoch mlieka... Prvé slová sestričky po prvom priložení - "vy máte zlé bradavky, nikdy nebudete kojiť." Dokrmujú sa zdraví novorodenci už od prvého dňa od narodenia!! Mamičky chodia domov z pôrodnice už s informáciami o dokrmovaní. Pediater pri prvej návšteve povie, dojčíte pekne, ale pre istotu si kúpte umelé mlieko.... 
Doma rodina počínajúc od partnera cez mamu, svokru, majú tendenciu zachraňovať situáciu tým naučeným a zaužívaným - umelým mliekom.
Česť výnimkám. Česť tým, ktorí sa napriek svojmu preplnenému pracovnému času venujú dojčiacej žene. Ukážu, vysvetlia, pomôžu. Bojujú so zaužívaným systémom. 
Česť partnerom, ktorí dojčiacu mamičku podporujú a jej dojčenie ochraňujú. Rodine, ktorá sa stará, aby žena po pôrode nemusela okrem dojčenia a prebaľovania riešiť v domácnosti nič.

Či už v nemocnici alebo doma, je mama často spochybňovaná. Jej schopnosť nakŕmiť svoje dieťa, schopnosť postarať sa o neho, schopnosť vycítiť, či je dieťatko v poriadku. Schopnosť riadiť a spoľahnúť sa na svoje  materinské inštinkty. 

Prvá otázka pri stretnutí sa s novopečenou mamičkou je: "Kojíš/Dojčíš?" Verte mi, že ak nekojí, tá otázka naozaj zabolí. Jediný, kto by sa na to mal pýtať je pediater na poradniach alebo iný lekár.
Ak bábätko dostáva čo i len 1ml materského mlieka denne, stále papá vaše mliečko a je teda dojčené. 
A ak aj nie, nikto nemá právo vás súdiť, nikomu nemusíte vysvetlovať, prečo to tak nie je. "Papá dobre, ďakujem."

Pripravte sa na popôrodné obdobie na kurze, kde sa venujú špeciálne dojčeniu. 
Nájdite si ešte pred pôrodom osobu (kamarátku, ktorá dojčila, laktačnú, pôrodnú asistentku), ktorá Vám bude oporou a naučí Vás to najdôležitejšie: 
VERIŤ vo svoje schopnosti nakŕmiť svoje bábätko ♡ a kedykoľvek budete vy samé pochybovať o sebe, podrží Vás a nasmeruje znovu na správnu cestu...

Bc. Jana Krpalová Mračková,
pôrodná asistentka & laktačná poradkyňa

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM