Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

sobota 20. júla 2019

Prejavy hladu u novorodenca

Ako vieme rozpoznať kedy je dieťatko hladné?

 Stačí len sledovať reč jeho tela a šikovná mamička sa to veľmi rýchlo naučí.
 Skúsme sa vžiť do situácie bábätka. Nevie rozprávať, no predsa nám ukáže, že je hladné. Začne sa mrviť, otvárať ústočká, otáčať hlavičku a telíčko akoby sa "uhniezďovalo" ku kŕmeniu.





Kŕmenie v tejto fáze je ideálne - dieťa je pokojné. Ak tieto jeho signály, kedy nám hovorí "som hladné" odignorujeme, prichádzajú na rad výraznejšie prejavy.



"Ale maminka, ja som už vážne hladné!"Ak aj na ne nedostane správnu odpoveď, začne sa hnevať a plakať, zčervenie a pohyby tela sú veľmi rozrušené až trhané (často od plaču a boĺavého hladného bruška nakrátko zaspí). 

Plač je posledné znamenie hladu, pričom už je dieťa príliš zúfalé. Dieťatko nám hovorí "Upokoj ma, potom ma až nakŕm". Dieťa, ktoré plače je veľmi obtiažne priložiť k prsníku a o správnom prisatí taktiež nemôže byť reč. Je preto veľmi dôležité naučiť sa reagovať na signály, ktoré nám deti dávajú. Môžeme sa tak vyhnúť problémom s priložením a prisatím a zmenšiť tak frustráciu oboch, ako dieťaťa, tak aj matky.

Plačúce dieťatko sa k prsníku neprikladá. Pri plači má jazýček zdvihnutý, prisatie je neefektívne a nesprávne. Dieťa je potrebné upokojiť a následne kľudné priložiť k prsníku.

Pri tíšení plačúceho dieťaťa pomáha maznanie, hladkanie, pokojné rozprávanie a kontakt skin-on-skin teda pokožka na pokožku, kedy si dieťatko pritúlime na svoju hruď.

Ako často dieťatko kŕmiť?
Zo začiatku môžeme očakávať, že dieťa sa bude chcieť napapať minimálne 6-8 krát za 24 hodín (pre väčšinu detí to bude aj častejšie).
Mnohé babičky a členovia rodiny majú často iné predstavy o frekvencii a dĺžke dojčenia. V minulosti sa považovalo za normálne obmedzovanie dieťaťa v dĺžke kŕmenia na prsníku a dodržiaval sa presne stanovený harmonogram (po koľkých hodinách bábätko mohlo dostať prsník) Pri väčšej frekvencii dojčení sa mlieko matky považovalo za "slabé". Teraz našťastie vieme, že deti sa majú kŕmiť podľa iných pravidiel, ako je to odporúčané v minulosti. Obmedzenie počtu alebo dĺžky kŕmení bude mať pravdepodobne významný negatívny vplyv na tvorbe materského mlieka. 

Dojčenie je viac než len "dať mlieko". Poskytuje lásku, komfort, teplo a komunikáciu medzi dieťaťom a matkou. Naučiť sa reagovať na prejavy, kedy je dieťa pripravené na kŕmenie, nám pomôže vytvoriť si dostatočnú zásobu mlieka, a tým zaistíme aby bolo naše dieťa spokojné a šťastné.

ENGLISH version: Feding cues newborn baby

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM