Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

pondelok 7. júla 2014

Bonding a dojčenie



„Dojčenie je spojené s matkinou blízkosťou, s prejavmi jej lásky, ktoré túto výživu nielen podporujú, ale umocňujú jej pôsobenie fyzicky i duševne“ Švejcar
Jedlo má pre nás už od narodenia dôležitý psychologický význam. Pre niekoho je náhradou sexu, pre iného náhradou lásky, a ďalšiemu zas slúži ako prostriedok, ktorý udržuje pod kontrolou jeho frustráciou.

Tento proces začína už od novorodenca. To, ako často sa dieťa kŕmi, aká je kvalita jeho jedla, aká starostlivosť sa mu pri jedle venuje - to všetko sa stáva dôležitým a ovplyvňuje neskôr postoj dieťaťa k jedlu.
Napríklad, ak je matka spokojná so svojím bábätkom, a ak má milé spomienky (vedomé, či nevedomé) na raný vzťah k svojej vlastnej matke, bude sa pravdepodobne pri dojčení cítiť dobre. V dôsledku toho je pravdepodobné, že sa u jej dieťaťa vyvinie zdravý, primeraný postoj k jedlu. Samotné dojčenie tu však nerobí zázraky a tento postoj ani nevytvára.
Ak sa žena pri dojčení cíti nepríjemne, alebo ak sú v mlieku stopy po alkoholu a cigaretách, v dieťati to vyvoláva úplne odlišný pocit. Ak si dieťa uvedomí, že nemôže dôverovať ani tomu, kto mu dáva jedlo, ani kvalite jedla, môže sa u neho jedlo podvedome spojiť s negatívnymi pocitmi. V dospelom veku sa potom môže stať, že bude trpieť rozmanitými poruchami v súvislosti so stravovaním a zažívaním.

Kŕmenie, ale najmä dojčenie, pripadá ženám, ktoré majú vzájomnú väzbu s dieťaťom, také samozrejmé, ako každá iná forma starostlivosti o dieťa. V štúdii ženy bez väzby prestali svoje deti dojčiť v ôsmom týždni po pôrode. Jednoducho ich to príliš obťažovalo. Ženy s väzbou pokladali dojčenie za také radostné, že svoje bábätká dojčili najmenej do deviateho mesiaca ich života.

Účinky materského mlieka na zdravie a imunitu dieťaťa sú značné – je pravdepodobné, že bude osožné aj zo psychologickej stránky.
Prirodzene, nie je dôvod, aby sa žena, ktorá dojčiť nemôže, cítila vinná. Zo psychologického hľadiska záleží predovšetkým na emóciách, ktoré sa počas kŕmenia odovzdávajú dieťaťu. Dieťa vie vycítiť, či je milované, bez ohľadu na to, či ho matka dojčí alebo kŕmi z fľaše. Je však dôležité aj kŕmenie z fľaše robilo s láskou a v objatí. 

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM