Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

streda 18. marca 2020

Spodná uzdička

Uzdička na jazýčku (tongue tie - angyloglossia) je stav, ktorý obmedzuje pohyb jazyka dieťatka. Pri naviazaní na jazyk to môže byť neobvykle krátke, hrubé alebo tesné tkanivo (lingválne frenulum), ktoré spája dolnú časť jazyka k spodnej časti úst. Jazýčková uzdička môže ovplyvniť aj spôsob, akým dieťa saje, prehĺta a neskôr hovorí. Ak je uzdička prítomná, nemusí dokonca spôsobovať žiadne problémy. Niektoré prípady však môžu vyžadovať korekciu jednoduchým chirurgickým zákrokom - frenotómiou.

Príznaky spodnej uzdičky sú:
  • bábätko nevyplazuje jazyk von cez pery
  • prasknuté, boľavé alebo krvácajúce bradavky
  • dieťatko sa dojčí neprimerane dlho každé dojčenie
  • slabé priberanie na váhe
  • únava na prsníku
  • slabé prisatie a časté púšťanie prsníka
  • nemožnosť dotknúť sa jazykom podnebia
  • na spodnej strane jazyka môžeme pozorovať tenkú membránu
  • špička jazyka môže byť v tvare srdca alebo štvorca
  • väčšie deti majú problém s výslovnosťou
Aj pri všetkých spomínaných príznakoch dieťatko nemusí mať uzdičku na jazýčku a problém môže byť v niečom inom.

Ako uzdička ovplyvňuje dojčenie?
Dieťatko neotvára ústa široko, takže sa nevie správne prisať k prsníku alebo v správnom uhle. ým ďasnom. Úlohou jazyka je uchopiť bradavku a dvorec, vtiahnuť ich do úst a držať v správnej polohe, aby do úst mohlo prúdiť mlieko. Ak sa jazyk nedokáže pohnúť alebo ho bábätko nedokáže udržať v správnej polohe, môže namiesto sania bradavku žuť.
Dojčatá s prirasteným jazýčkom musia za účelom efektívnejšieho dojčenia tlačiť svoj jazyk za ďasná a pery, čo je pre nich veľmi ťažké. Dojčenie si vyžaduje, aby dieťatko počas sania držalo jazyk nad spodnými ďasnami.
Jazykom a sacími pohybmi si dieťatko získava mlieko. Nakoľko má jazýček obmedzenú hybnosť, je pre tieto deti veľmi náročné sa napiť. Dojčiaca mamička aj môže spočiatku začať s výbornou produkciou mlieka, avšak ak jazyk dlhodobejšie nedostatočne stimuluje prsníky, produkcia sa znižuje a objaví sa problém ako slabí prírastok na váhe.

Existujú však aj prípady, keď je dieťa s uzdičkou na jazyku schopné sa správne dojčiť a získať výživu, ktorú potrebuje. Problém je v tom, že musí tvrdšie pracovať, ako väčšina ostatných detí. Dieťatko je dlho na prsníku, kým sa dostatočne nasýti a je unavené.

V niektorých prípadoch môže dojčenie s uzdičkou ovplyvniť aj zdravie bradaviek. Tieto detičky používajú pery a ďasná na pevné uchopenie bradavky, čo môže byť bolestivé a postupom času môže bradavky poškodiť.

Diagnostiku uzdičky robí pediater, orl špecialista alebo detský chirurg a v prípade pozitívneho nálezu odporučí frenotómiu - chirurgické prestrihnutie uzdičky. Prestrihnutím sa uvoľní jazyk tak, aby sa mohol voľne pohybovať. Krvácanie po zákroku je minimálne, ako aj prípadné komplikácie. Dieťatko sa odporúča nadojčiť okamžite po zákroku. Mamičky si zvyčajne všimnú okamžitý rozdiel v prisatí, nasýtení a zníži sa bolesť počas kŕmenia. Niektoré deti sa pomalšie adaptujú, a môže trvať aj týždeň alebo dva, kým zistia, ako používať svoj novouvoľnený jazýček.
(.)(.) Ak máte problémy s dojčením, kontaktujte odborníka.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM