Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

štvrtok 10. júla 2014

Podpora bondingu pri nefyziologickom pôrode


Podpora bondingu je o to viac dôležitá pre maminky a deti, ktoré prežili vyvolávaný, predčasný alebo pôrod sekciou. Tieto ženy si často myslia, že nemôžu mať bonding so svojim dieťatkom. Myslia si to bohužial taktiež mnohí zdravotníci, ktorí často nechávajú bábätká dlho na novorodeneckom oddelení, v dobrej viere - aby umožnili maminkám odpočinok po obtiažnom pôrode.

Strata kontroly nad pôrodnými procesmi vedie k stresovým reakciám. Kontakt s dieťaťom môže tento stres veľmi zmierniť až úplne odbúrať. 
Ak je dieťatko po pôrode umiestnené do inkubátora, z prvej látkovej plienky do ktorej bolo zabalené po pôrode môže cítiť ešte plodovú vodu - teda vôňu ,na ktorú bolo zvyknuté - vôňu matky. Prípadne plodovú vodu môže cítiť z jeho rúk - pokiaľ neboli umyté. 

Vzájomný kontakt, v akékoľvek miere to ide (hladenie, pozeranie sa na dieťatko, dotýkanie sa, klokankovanie, prípadne fotografia či video s dieťaťom) zvyšuje tvorbu a vyplavovanie hormónov potrebných k zaisteniu emočných väzieb a dojčenia.
Pri odlúčení (napr. pri zdravotných komplikáciách) sa môže použiť pre dieťa aj nočná košeľa, na ktorej je matkina vôňa alebo prípadne plienka s vôňou materského mlieka. Matka si môže vypýtať plienku od prvého osušenia, či neskôr časť oblečenia dieťatka s jeho vôňou.  

Ďakujem Nataškinej maminke za poskytnutie fotografií.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM